Irán rengeteg olajat ad el, kihasználva az OPEC termelésének csökkenését

A kőolaj termelő országok szervezete (OPEC) novemberben döntött úgy, hogy napi 1,2 millió hordóval csökkenti a termelést, hogy így áremelést érjen el. Ez sikerült is, hiszen a tél beálltával nőtt a fogyasztás az északi féltekén. Iránnak még jobban jött a megállapodás, mert felhalmozott olajtartalékának jelentős részétől megszabadult.

Több mint 13 millió hordó olajat adott el Irán – közli exkluzív riportjában a BBC. Hogyan lehetséges ez, ha az OPEC, melynek Irán is tagja, csökkenti a termelését? Úgy, hogy Irán elérte: rá a csökkentés nem vonatkozik! Miért nem? Mert az ország éveken keresztül szankciók alatt állt nukleáris programja miatt. Ennek következtében a piaci részesedése csökkent.

Az OPEC ezért elfogadta Irán követelését, hogy rá ne vonatkozzon az általános termeléscsökkentés. Ez kettős haszonnal járt és jár Irán számára. Egyrészt csökkentheti olajkészletét és megtarthatja olyan régi partnereit mint Kína, India, Dél-Korea Ázsiában és Franciaország vagy Olaszország Európában. Ezenkívül nyithat új piacok felé: a National Iran Oil Company (NIOC) tárgyalásokat folytat sok közép- és kelet-európai állammal.

A másik előny Irán számára az, hogy a tankhajóflottája immár felszabadul: képes lesz a szállításra és nem raktározásra kényszerül. A perzsa államnak ugyanis nincsen elég szárazföldi olajtárolója, ezért kénytelen az olaj egy részét a tankhajókban raktározni. Ez egyáltalán nem praktikus és borzasztóan költséges. Most a tankhajóflotta nagy része mozgásképessé vált, és ezzel Irán nagy lépést tehet arrafelé, hogy újra a globális olajpiac egyik meghatározó szereplője legyen. Mindez persze megváltozhat, ha Donald Trump felrúgja az Iránnal kötött megállapodást és újra szankciókat vezet be a perzsa állam ellen, de addig Irán a legnagyobb haszonélvezője az OPEC-megállapodásnak – hiszen nem kell csökkentenie a termelését, viszont élvezheti az árak emelkedését a globális piacon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez