Tüdőtisztító turizmus Kínában

24%-kal csökkent a turizmus bevétele az újévi időszakban a kínai fővárosban, ahol január elseje óta vörös riasztás van érvényben az elviselhetetlen szmog miatt. Bűnösnek érzem magam – mondta a környezetvédelmi miniszter, aki az autókat és a széntüzelést hibáztatta az elviselhetetlen levegőért.

500 környezetszennyező gyárat leállítanak és a környezetet súlyosan szennyező gépjárműveket kitiltják Pekingből. A kínai fővárosban a levegő rémes, de lassan javul – legalábbis a hivatalos statisztikák szerint.

Maguk a kínaiak nem így érzik: egyre népszerűbbek a tüdőtisztító túra külföldön. A fő célpontok: a Maldív-szigetek, Bali Indonéziában és Csedzsu szigete Dél-Koreában. Népszerűek a hazai szigetek is, főként Hajnan, mely délen van, ahol meleg és szmogmentes levegő csábítja az északi nagyvárosok lakóit. Ugyanis nemcsak Pekingben rémes a helyzet, de Sanghajban és Tiencsinben is szmogriadó van érvényben.

Akinek pénze van Kínában, az egészen távoli célpontokat is megcélozhat: az Antarktiszra is hirdetnek tüdőtisztító túrákat – nem beszélve Izlandról. A probléma csak az, hogy a tüdőtisztító túra után vissza kell térni Pekingbe vagy Sanghajba. A kormányzat 2020-ra ígéri az elviselhető levegőt az északi nagyvárosokban. Addig maradnak a tüdőtisztító túrák a szigeteken vagy épp az Antarktiszon…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez