Csaknem 3 milliárd utassal számolnak Kínában a tavaszi fesztivál idején

Pénteken kezdődik Kína hagyományosan legnagyobb ünnepe, a Holdújév. A fesztivál egészen február 21-ig tart. A szokás az, hogy ilyenkor a kínaiak hazatérnek szülőföldjükre, mely olykor több ezer kilométerre van jelenlegi lakóhelyüktől.

Ilyenkor a vonatokon elképzelhetetlenül nagy a zsúfoltság, hiszen még mindig ez a legfőbb közlekedési eszköz az 1,4 milliárd lakosú Kínában. Pekingi előrejelzés szerint idén ebben az időszakban összesen 2,98 milliárd utas várható, ez 2,2%-os növekedés a tavalyihoz képest.

Kína első embere is utazik, de ő nem a szülőföldjére, hanem Davosba, a világgazdasági fórumra. Hszi Csin-ping az első kínai vezető, aki részt vesz ezen a fórumon, ahol elsősorban a globalizáció problémáit vitatják meg. Kína a globalizáció elszánt híve, miközben az USA megválasztott elnöke – sok más vezetőhöz hasonlóan – bírálja azt. Pekingben tartanak Donald Trumptól, de bíznak vejében. Jared Kushner, akit Donald Trump nemrég nevezett ki főtanácsadónak a Fehér Házba, szoros üzleti kapcsolatban áll sok kínai nagyvállalkozóval. Kínában most a kakas éve következik, mely nagy változásokat hozhat, de a régi idők tanúsága szerint ezek rendszerint inkább kedvezőek…

Fotó: Hszinhua

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez