Soros György csaknem egymilliárd dollárt veszített Trump megválasztásával

A 86 éves dollármilliárdos befektető rosszul mérte fel a piacok reakcióját Trump győzelmére. A Soros Fund Management LLC a választási kampány idején óvatosan intézte befektetéseit a tőzsdén, de Trump győzelme után arra számított: beköszönt a “bánatos medve” piac, vagyis csökkenni fognak az árak.

Tévedtek. A kezdeti bizonytalanság után a New York-i tőzsde kedvezően reagált Donald Trump győzelemére, mert bízott abban, hogy a tervezett adócsökkentések dinamikus növekedést eredményeznek az Egyesült Államokban – írja a Wall Street Journal.

A Dow Jones-index 9,3%-kal emelkedett. Minthogy a Soros Fund Management LLC az ellenkezőjére számított, ezért csaknem egymilliárd dolláros veszteség érte. A 30 milliárd dolláros befektetési alap, mely a Soros család vagyonát is kezeli, ettől függetlenül 5%-os profittal zárta az évet. Érdekes, hogy a befektetési alap korábbi vezető menedzsere, Stanley Druckenmiller, aki döntő szerepet játszott az angol font elleni sikeres Soros-akcióban, szép nyereséghez jutott Trump megválasztásával. Ő ugyanis jól számolt: a tőzsde végül is kedvezően fogadta Trump győzelmét. 1992-ben Stanley Druckenmiller vezette azt az offenzívát az angol font ellen, amely egymilliárd dolláros hasznot hozott a Soros befektetési alapnak.

Soros György a választási kampány idején Hillary Clintont támogatta. Többször bírálta Donald Trumpot. A 86 éves holokauszt-túlélő potenciális diktátornak nevezte az USA megválasztott elnökét. Soros György vagyonát a Forbes 24,9 milliárd dollárra becsüli. Ezzel a világ leggazdagabb emberei közé tartozik. Vagyonából sok alapítványt hozott létre, melyek évtizedek óta a liberális eszméket terjesztik az egész világon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez