Breivik azt mondja, a börtönbüntetés csak tovább radikalizálta

A tömeggyilkos ezt csütörtöki tárgyalásán állította, ahol a fogvatartási körülményeit vizsgálja másodfokon a bíróság.

A 77 ember haláláért felelős Anders Behring Breivik elégedetlen a norvég börtönben tapasztalt körülményekkel, és továbbra is úgy gondolja, hogy sérti a jogait, amiért el van szeparálva a többi rabtól.

„Sokkal radikálisabb lettem. Eleinte is az voltam, de az elmúlt öt évben sokkal radikálisabbá váltam” – mondta Breivik a tárgyaláson a The Local norvég kiadása szerint.

A saját, háromszobás magánzárka embertelennek minősítése a bíróság szerint is túlzás, a 37 éves norvég elítélt ugyanis szinte luxuskörülmények között éli az életét a rácsok mögött: van saját mosdója, zuhanyzója, számítógépe, futópadja és videójátékokkal is játszhat.

A szélsőjobbos nézetei miatt azonban a norvég állam jogi képviselője szerint veszélyes összeengedni a többi rabbal, így elég kevés esély van rá, hogy a jövőben engedményt kap, és másokkal is érintkezhet majd büntetése alatt. A helyzetén nagy valószínűséggel az sem segít, hogy ismét náci karlendítéssel lépett be a terembe –  így köszöntötte a tárgyalás résztvevőit, és a nyilatkozataiból is kiderül, hogy az általa elkövetett bűncselekményekből semmit nem bánt meg a mai napig.

Anders Breivik 2011. július 22-én Oslóban nyolc embert ölt meg, amikor kormányzati épületek közelében felrobbantott egy autóba rejtett pokolgépet. Két óra múlva rendőregyenruhában áthajózott Utoya szigetére, ahol a Munkáspárt ifjúsági szervezetének tizenéves táborozóira nyitott tüzet. Összesen 77 emberrel végzett aznap, majd megadta magát a rendőröknek. 2012 augusztusában született ítélet az ügyében, és a Norvégiában jelenleg érvényben levő legsúlyosabb kiszabható börtönbüntetést kapta, ami 21 év.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez