Angol nyelvtanfolyam lengyel háziorvosoknak – a brit állam költségén

Egyelőre 25 háziorvos vesz részt Varsó mellett az ingyenes tanfolyamon, melynek költségeit a brit egészségügy állja. Az NHS kétségbeejtő helyzetben van, mert sok körzetben egyáltalán nincs háziorvos.

Ezért 2020-ig 500 háziorvost kívánnak importálni, főként Kelet-Európából. Minthogy a nyelvtudás ebben a szakmában különösen fontos, ezért az NHS fizeti a tanfolyam költségeit. Korábban ugyanis előfordult, hogy a külföldi háziorvos rossz diagnózist állított fel, mert nem egészen értette a páciens problémáit.

A tanfolyam sikeres befejezése után a lengyel orvosok 70 ezer fontos (24 és fél millió forint) éves jövedelemre számíthatnak Nagy-Britanniában. Ez magasabb, mint a brit háziorvosok átlagfizetése, és jóval több, mint amennyit Lengyelországban keresni lehet. Két év után a fizetés 90 ezer fontra növekedhet. A harmadik év végén pedig 10 ezer fontos hűségjutalomra számíthat a lengyel háziorvos Nagy-Britanniában. Közben Theresa May kormányfő korlátozni kívánja a külföldiek munkavállalási lehetőségeit Nagy-Britanniában. Az NHS vezetői viszont figyelmeztetették a miniszterelnök asszonyt, hogy könnyen összeomolhat az állami egészségügy Nagy-Britanniában, ha nem érkeznek nagy számban külföldi doktorok és ápolónők a szigetországba.

Fotó: Daily Mail

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez