Szereti az állatokat? Akkor ezt az öt turistalátványosságot kerülje el!

A turistákat kiszolgáló vadállat-bemutatókért sokan fizetnek, az igazi árat azonban azok fizetik meg, akikkel végrehajtják a látványos show-kat. Ami az embereknek jó mulatság, az sok esetben az állatoknak egy életen át tartó, könyörtelen folyamat, még ha elsőre nem is látszik annak.

Egy, a vadállatok védelmével foglalkozó nemzetközi szervezet (WAP) felmérése szerint évente több, mint 110 millióan látogatják az alábbi programokat anélkül, hogy figyelembe vennék az előttük vagy a háttérben zajló folyamatokat. A legtöbb helyen ugyanis, ahol vadállatokat mutatnak be vagy használnak a látogatók szórakoztatására, súlyos állatkínzás zajlik, amit senkinek nem lenne szabad támogatnia. A The Huffington Post összegyűjtött tíz turistaattrakciót, ebből közlünk most ötöt. Ezeket mindenképpen kerülje el, ha szereti az állatokat!

Elefánttúra

Ázsia több országában rendkívül népszerű program az elefántháton lovaglás, ami minden kétséget kizáróan hatalmas élmény lehet az odalátogató, főként nyugati turistáknak. Azt azonban senki nem gondolhatja, hogy az állatok önként és dalolva engedik fel magukra az embereket. Tortúrájuk már egészen kicsi korukban elkezdődik, amikor elválasztják őket az anyjuktól. Ketrecbe kerülnek, lábukra köteleket vagy láncokat rögzítenek, így korlátozzák őket a mozgásban. Kiképzőik botokkal, és horgokkal kényszerítik őket, ezekkel súlyos sérüléseket okoznak az elefántoknak. A betörés során olyan stresszhatás éri őket, ami később az emberekhez hasonló, poszttraumás stresszt eredményez az érzékenységükről híres állatoknál.

Tigrissimogatás

Tigrissel szelfizni szintén nagyon különleges élmény, hiszen természetes körülmények között nehezen elképzelhető, hogy a ragadozó felajánlkozna egy közös fotó elkészítésére. Ahhoz, hogy ez ma megvalósulhasson, a tigriskölyköket nagyon korán elválasztják az anyjuktól, majd elkezdik hozzászoktatni őket az emberekhez. Ez néhány itthoni magánállatkertben is népszerű attrakció, Ázsiában azonban rengeteg helyen lehet akár felnőtt állatokat is simogatni. Az viszont már keveseket érdekel, hogy miféle traumákon kell keresztülmennie annak a tigrisnek, aki később (sokszor nyugtatók hatására) közel engedi magához az embereket. Tavaly nyáron például egy thaiföldi kolostort zártak be, ahol 130 tigrist tartottak embertelen körülmények között, ezzel több millió dollárt keresve. A turisták ugyanis imádták a Tigristemplomot, ami az állatvédők rendszeres tiltakozása ellenére éveken keresztül működött. Végül a thai hatóságok zárták be, és az élő tigrisek elszállításán túl 40 lefagyasztott tigristetemet is lefoglaltak a szerzetesektől. Arról azonban nincs hír, hogy az esetükben született-e már ítélet.

01tiger

Delfináriumok

A delfinekért világszerte rajonganak, ezért rendkívül népszerűek a delfináriumok is, ahol a fogságban tartott delfinek mutatnak be gondozóikkal különféle show-műsorokat. Azon kívül, hogy természetes közegükből kiemelik őket – ami már éppen elég trauma –, a szállítás során is olyan stressznek vannak kitéve, ami sokszor már végzetes rájuk nézve. Azok sem járnak jobban, akik fogságban születnek, hiszen ők egész életüket egy medencében élik le, ahol a Nap elől sem tudnak elbújni, így könnyen leégnek. Legtöbbjük – talán nem meglepően – a stresszel kapcsolatos betegségek miatt, szívelégtelenségben vagy gyomorfekély miatt pusztul el. Szerencsére már egyre több országban tiltják be ezeket a létesítményeket.

01delfin

Krokodilfarmok

Kevesen gondolnák, de a krokodilok szintén nagyon érzékenyek a stresszre, ezért a krokodilfarmok az állatkínzás egy különös szegletét képviselik a turistaattrakciók körében. Ezeken a helyeken legtöbbször húsukért vagy a divatiparban jól értékesíthető bőrükért tenyésztik őket, összezsúfolva, eredeti élőhelyüktől teljesen eltérő környezetben. A zsúfoltság miatt gyakran támadják meg egymást, az így szerzett sérülések következtében pedig könnyen elpusztulnak, még mielőtt megölnék őket.

01crocodile

Cibet kávéültetvények

A világ legdrágább kávéja, a cibetmacska ürülékéből készülő Kopi Luwak az elmúlt években hihetetlen népszerűségre tett szert, minden, magára valamit is adó kávérajongó kipróbálja, legalább egyszer. A köré írt történet rendkívül izgalmas, eszerint az indonéz szigeteken élő őslakos macskaféle a kávéfák tetején levő legérettebb, legfinomabb kávébabot elfogyasztja, az a bélrendszerén keresztül fermentálódik, és végül ürülék formájában távozik belőle – ezt gyűjtik össze, majd a kávét kinyerve belőle megpörkölik, és aranyáron értékesítik a kávéültetvényesek. Arra viszonylag korán rájöttek, micsoda üzleti lehetőség rejlik a különleges kávéfélében, ezért ma már sok helyen ketrecbe zárják a macskákat, sőt turistacsoportokat is fogadnak az ültetvényeken, ahol kávékóstolókat is tartanak. Ez aztán egyre több állatot juttat a ketrecekbe. A cibetmacskák az őket ért stressz miatt sokszor csonkítják magukat, és legtöbbjük szívrendszeri vagy a rossz táplálkozás miatt kialakult betegségben, fertőzésben pusztul el.

01civet

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez