Halálos ítélet az anyának, aki elevenen elégette engedetlen lányát

Emberek! Elégettem a lányomat, mert nem engedelmeskedett! Megvédtem a család becsületét! – kiabálta az anya Pakisztán kulturális fővárosának, Lahore-nak utcáin, miután elevenen elégette 18 éves lányát.

Miért kellett a lánynak meghalnia nem sokkal az esküvő után? Mert a család nem helyeselte, hogy a férje más néphez tartozik. Pastu férfihoz nem mehetsz hozzá! – közölte a család szigorú ítéletét az anya. A pandzsábi család szabályait megszegve a 18 éves lány szerelmi viszonyt folytatott a pastu motorszerelő fiúval. Elmenekült otthonról, összeházasodtak. Ekkor a család hazahívta a lányt, mondván: nem lesz semmilyen bántódása. A lányt félt, de a családfő letette a nagy esküt : ő garantálja az ifjú feleség biztonságát.

Csakhogy a családfő távollétében az anya rábeszélte a lány bátyját: kötözze meg testvérét! A fiú engedelmeskedett. A megkötözött lányt – hiába sikoltozott – leöntötték benzinnel, majd az anya meggyújtotta őt. Utána rohant ki az utcára, hogy eldicsekedjen borzalmas tettével. A múltban az ilyen becsületbeli gyilkosságokat nem ítélték meg túlságosan szigorúan Pakisztánban. Ám tavaly egy médiasztárt, aki kiállt a nők jogaiért, megfojtott a saját bátyja.

Ezek után a honatyáknak is lépniük kellett. Törvényt hoztak arról, hogy halálbüntetés jár a becsületbeli gyilkosságért is. Ennek az új törvénynek az alapján ítélték halálra a saját lányát elevenen elégető anyát. Mi lett a bátyjával, aki segített a gyilkosságban? Ő életfogytiglant kapott.

A bíróság tehát történelmi döntést hozott: halálos ítélet becsületgyilkosság ügyében eddig nem született Pakisztánban.

Kérdés, hogy a közvélemény ezt mennyire fogadja el. Hiszen ha az ország kulturális fővárosában elevenen égeti el egy anya a lányát, mert az neki nem tetsző férjet választott, akkor mi lehet vidéken, ahol a törvényt kevesen ismerik, mert évezredes szokások szabályozzák a családok életét Pakisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez