Az egykori SS-tisztek emlékeit keresik Auschwitzban

A múzeum igazgatója felhívást tett közzé, amelyben az osztrák és a német emberekhez szólt: ha van bármilyen emlékük, levelük, régi naplójuk, fényképük vagy más, Auschwitzhoz és az egykor ott szolgált egyenruhásokhoz köthető dokumentumuk, küldjék el neki.

Dr. Piotr M. A. Cywiński, az auschwitzi haláltábor területén működő múzeum igazgatója az intézmény honlapján szereplő írásában azt is megosztja, hogy azért kérik a segítséget, mert a jövőben szeretnék teljesebbé tenni a képet, és megérteni, mi motiválta a fogva tartókat a szörnyű tettek elkövetésében. Cserébe teljes jellegű anonimitást ígért azoknak, akik hozzájárulnak a múzeum törekvéseihez –  úgy gondolja ugyanis, hogy az új megközelítés segíthet megérteni, hogyan generál gyűlöletet a populizmus.

„Eddig azokra a beszámolókra támaszkodtunk, amiket az áldozatok osztottak meg velünk, valamint ott voltak még a tábori dokumentációk és a háború utáni bírósági tárgyalások anyagai. A mai napig ezekből áll össze a tudásunk. Olyan forrásunk viszont nincs, ami segíthetne jobban megérteni az elkövetők motivációját. A levéltárban csak igen kevés olyan anyag van, amit az SS-tisztek hagytak hátra Auschwitzról” – írta a múzeum igazgatója.

2017. január 27-én lesz a 72. évfordulója az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor felszabadításának. Az idei megemlékezés középpontjában az idő lesz. Minél több idő telik ugyanis el, annál távolabb kerül Auschwitz története. A múzeum igazgatósága pedig szintén időhiányban szenved, hiszen ma sürgető feladat felhívni a figyelmet a populizmus veszélyeire, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet negatív hatásaira.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez