Hamupipőke pácban – lemondott a feketelistázó kulturális miniszterasszony

Szöulban a leváltott elnökasszony ügyeit vizsgáló bíróság letartóztatási parancsot adott ki a kulturális miniszterasszony és az elnökasszony ex-kabinetfőnöke ellen. Attól lehet ugyanis tartani, hogy megsemmisítik azt a nevezetes feketelistát, melyet a kormányt bíráló művészekről állítottak össze.

A dél-koreai sajtó szerint a listán több mint 10 ezer név van. A legismertebb írók, költők, filmrendezők vagy festők szinte kivétel nélkül szerepelnek rajta. Aki a listán szerepelt, az semmiféle állami támogatást nem kaphatott. Ezenkívül mindenki tudni vélte Dél-Koreában, hogy a nagy cégek is alaposan tanulmányozták a feketelistát, és ők sem adtak pénzt az ott szereplő művészeknek. Mert ha mégis, akkor ezzel kockáztatták a jó kapcsolatukat a kormánnyal. A Samsung főnökét nemrég engedték ki az előzetesből, ahova kormányzati korrupciós ügyek miatt került.

Az elnökasszony Hamupipőkéje – így nevezte a helyi sajtó a kulturális miniszterasszonyt, aki a kultúra mellett a női jogok minisztere is volt a kabinetben. Egy harmadik nő, a sámánasszony bukása vezetett az elnökasszony lemondásához. A bizalmas barátnő, aki egy szektafőnök lánya, biztosította az együttműködést a konzervatív kormányzat és az óriáscégek között. Hatalmas megvesztegetési pénzekről suttognak Szöulban. A sámánasszony előzetesben. Az elnökasszonyt a parlament már leváltotta. Most az alkotmánybíróságnak kell kimondania a végső szót. Pak Kunhje, aki egyébként a diktátor Park Csong Hi lánya, már mindenképp politikai hulla: Dél-Korea népének alig 3%-a bízik már csak benne…

Fotó: Le Monde

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez