Nem távozott üres kézzel Gambia exelnöke – 11 millió dollárt keresnek

Több mint 11 millió dollárnak veszett nyoma a kis afrikai ország kasszájából – állítja az új államfő, Adama Barrow egyik tanácsadója. Hogy pontosan mennyinek, azt pénzügyi szakértők próbálják megállapítani. Az új elnöknek mindenesetre egy olyan országban kell megkezdenie munkáját, ahol az államkincstárban nincs pénz.

Amikor 22, hatalomban töltött év után szombaton este száműzetésbe indult Yahya Jammeh, a decemberi választáson alulmaradt gambiai elnök, jól megtömte azt a csádi teherszállító gépet, amelyen a poggyászát szállították. Szemtanúk azt mondják, luxusautók és más értékek is a fedélzetre kerültek. Az exelnök nem magától ment. Miután nem akarta átadni a hivatalát, a nyugat-afrikai országok katonai intervencióval fenyegették meg. A vége azonban Gambia első békés hatalomváltása lett a függetlenség kezdete, 1965 óta.

Az új elnök, Barrow egyelőre a szomszédos Szenegálban marad, ott tette le a hivatali esküjét is még csütörtökön. De vasárnap nyugat-afrikai csapatok léptek be a főváros, Banjul területére, hogy előkészítsék a hazatérését. A hírügynökségek szerint ünneplő emberek nézték, amint az öt afrikai országból érkezett katonák biztosították az elnöki és kormányzati épületeket.

Barrow elnök tanácsadója, Ahmad Fatty azt mondta újságíróknak a szenegáli fővárosban, Dakarban, hogy Gambia pénzügyileg a padlón van, az egyébként is szegény ország államkincstára gyakorlatilag üres, és ezt már a pénzügyminisztérium és a központi bank emberei is megerősítették. A volt elnök szerinte csak az elmúlt két hétben több mint 11 millió dollárt emelt ki onnét. Ezt az értesülést mindazonáltal nem lesz könnyű hitelt érdemlően ellenőrizni. A gambiaiak közül azonban kevesen kételkednek abban, hogy így van, a bukott diktátor gondoskodott öreg napjairól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez