Az USA kiáll NATO-szövetségesei mellett

Ezt erősítette meg első munkanapján az új amerikai hadügyminiszter. James Mattis telefonon beszélt a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel.

A washingtoni Pentagon ezt azért érezte szükségesnek hangsúlyozni, mert Donald Trump a választási kampány idején többször is elavultnak nevezte a NATO-t. Ezek a nyilatkozatok különösen Lengyelországban és a balti államokban keltettek zavart, ahol az amerikaiak jelentős csapaterősítéseket hajtottak végre Obama elnökségének utolsó időszakában. Trump viszont azt hangsúlyozta: megegyezésre törekszik Putyin orosz elnökkel, így a NATO fölöslegessé válhat. Az új amerikai elnök legutóbb a londoni Times-nak arról nyilatkozott, hogy az európaiak nem teljesítik befizetési kötelezettségeiket. A NATO szabályai szerint minden tagállam a GDP-jének a 2%-át köteles haderejére fordítani. Az USA-n kívül csak nagyon kevés tagállam teljesíti ezt a vállalást.

James Mattis hadügyminiszter azt mondta a NATO főtitkárának, hogy várja a találkozót az észak-atlanti szervezet védelmi minisztereivel. A legközelebbi NATO hadügyminiszteri értekezletet februárra tervezik Brüsszelben. Trump azt is kifogásolja: a NATO nem védte meg sem Amerikát, sem pedig Európát a terrorizmus ellen. Ezért az új elnök szerint a NATO egyik legfőbb célkitűzése az kell, hogy legyen: megvédeni a tagállamokat az iszlamista terrorizmustól. Közben viszont Kazahsztán fővárosában tárgyalnak az érintett hatalmak a szíriai rendezésről – az amerikaiak részvétele nélkül. Törökország, a NATO délkeleti tagállama inkább Oroszországgal működik együtt a terrorizmus elleni harcban, miután az USA eredményei ezen a téren meglehetősen szerénynek mutatkoztak az elmúlt időszakban…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez