Trump: megépítjük a falat a mexikói határon!

Ezt üzente a világnak Twitteren az USA új elnöke, aki a választási kampány idején többször hangsúlyozta: minden eszközzel akadályozni kívánja az illegális bevándorlást az Egyesült Államokba.

A több mint 2000 mérföld hosszú fal erőteljes bírálatot váltott ki Mexikóban és sok más latin-amerikai országban. Trump nemcsak a falról üzent Amerikának és a világnak, hanem a bevándorlás korlátozásáról is. A terrorizmus elleni harc címén korlátozni fogja olyan muzulmán államok polgárainak bejutását az Egyesült Államokba, melyeket Washingtonban gyanúsnak ítélnek. A szakértők szerint elsősorban Szíria, Irak, Jemen és Irán polgárai szerepelhetnek ezen a listán. Korábban Trump azt is kilátásba helyezte: a terrorveszély miatt muzulmánokat egyáltalán nem enged be Amerikába. Ez viszont sértené az alkotmányt, mely kizárja a vallási megkülönböztetést. Ezért ettől a fenyegetéstől az USA új elnöke elállt, de újra és újra hangsúlyozza: nem kíván menekülteket fogadni a Közel-Keletről.

Nemcsak a határok védelméről üzent Trump a világnak, hanem az USA belső biztonságával is foglalkozott. Megfenyegette Chicago városának demokrata polgármesterét: ha nem teremt rendet az USA harmadik legnagyobb városában, akkor odaküldi a szövetségi rendőröket. Chicagóban csakugyan rémesen megnövekedett a bűnözés: idén már 40 embert lőttek le és 228-an sebesültek meg a gengsztertámadások során. Chicago Trump elődjének, Obamának a városa, ezért az új elnök fenyegetése szimbolikus is: le akar számolni a 8 éves demokrata múlttal. Egyúttal jelezni kívánja a világnak és Amerikának: új korszak kezdődik Washingtonban, mely a külföldiek számára ezt jelenti, hogy az eddiginél mindenképp szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak az Egyesült Államok határainál.

Fotó: a határkerítés az Egyesült Államok és Mexikó között / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez