Hidat építenének – diaszpóra egyesületet alapítottak a Magyarországon élő afrikaiak

Tudta Ön, hogy 150-200 ezer afrikai él Magyarországon? Van köztük olyan – nem is egy -, aki majdnem fél évszázada. A családokban már itt a harmadik generáció is. Most összefogtak, és pánafrikai egyesületet hoztak létre, hogy az évek során felhalmozott tudást a magya-afrikai kapcsolatok fejlesztésére fordítsák.

Eddig csak országonként volt saját szervezetük a nálunk élő afrikaiaknak. Mostantól már közösen is van, a Magyar Afrika Társaság (AHU) és elnöke, Balogh Sándor támogatásával megalakult az Egyesült Afrikai Diaszpóra Közösség Magyarországon Egyesület. Melynek célja az, hogy az egyes afrikai országok képviselői együttes erővel tudjanak tevékenykedni – egyrészt a gazdasági, sport és kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzésében hazánk és a fekete földrész között, másrészt pedig azért, hogy közösen képviseljék azt a kisebbségi csoportot, amelyet afrikai honfitársaink alkotnak.

A megalakulást bejelentő sajtótájékoztatón hét ország, Etiópia, Gambia, Ghána, a Kongói Köztársaság, Nigéria, Szudán és Uganda képviselői voltak jelen – mindannyian az alapítók közé tartoznak. És mindannyian nemcsak itt, hanem velünk is élnek – erről beszélt az is, hogy egyperces csendet kezdeményeztek az esemény kezdetén a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére.

unnamed-11

Nagy kihívás egy ilyen egyesület létrehozása, az építkezés nyilván nem lesz gyors, de úgy érzik, hogy a Déli Nyitás politikája hátszelet adhat hozzá. Hisz nagyon sokam közülük valamikor tanulni jöttek ide, meg is szerezték a tudást, és orvosokként, közgazdászokként, mérnökökként, tudományos doktorokként sokat tehetnek a kapcsolatok fejlődéséért Magyarország és Afrika között. Akár azokkal a volt magyarországi diáktársaikkal összefogva, akik most otthon töltenek be felelős pozíciókat – mondta Raymond Irambo, az egyesület elnöke, az AHU főtitkára.

unnamed-1

Unokáik sorsáért is szeretnének tenni – folytatta a gondolatot Venance Wapokurwa, az új egyesület alelnöke. Hogy büszkén viseljék Magyarországon az afrikai nevet.  Ehhez hozzájárulhat az afrikai kultúra és a sporteredmények megismertetése, ezt is célul tűzték ki. Terveik között szerepel egy afrikai fesztivál megrendezése minden nyáron, ahova afrikai focistákat, maratoni futókat is elhoznának, és ezzel párhuzamosan magyar-afrikai üzleti konferenciát tartanának.

unnamed-2

Erről már Dr. Tadesse Eyassu beszélt. Hozzátéve, hogy ehhez sok-sok segítség kell, nem utolsósorban a magyar kormánytól. Szeretnék azt is elérni, hogy olyan támogatásokat kapjanak, mint a hazánkban élő más etnikai csoportok, például legyen szószólójuk a Parlamentben. De szükségük volna egy kulturális központra is – egy olyan épületre, amilyen más országokban már van az afrikai diaszpóra egyesületeknek, például Bécsben, Szlovákiában vagy Lengyelországban.

unnamed-9

Vissza szeretnék adni a magyar társadalomnak, a magyar adófizetőknek, amit tőlük kaptak – emelte ki a sajtótájékoztatón John Sessi. A jogaik biztosítása mellett a kötelességüket szeretnék teljesíteni a magyar állam, a magyar társadalom iránt, segíteni a magyar törekvéseket Afrikában, hidat építeni Afrika és Magyarország között, különböző területeken. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot a külügyminisztérium Afrika főosztályával is. Az őket támogató Magyar Afrika Társaság munkájába is szívesen kapcsolódnának be, segítenék folytatni az AHU orvosi misszióinak munkáját, amikor a magyar csapat már hazatért – hiszen vannak olyan afrikai orvosok, akik itt végeztek, ők átvehetnék kint a stafétabotot.

unnamed-8

A sajtótájékoztató elején Balogh Sándornak, a Magyar Afrika Társaság elnökének üdvözletét tolmácsolta az AHU operatív igazgatója, Mazár Ferenc. Eszerint a Magyar Afrika Társaság örömmel fogadja  az Egyesült Afrikai Diaszpóra Közösség Egyesület megalakulását, amely egy újabb, Afrikával foglalkozó kezdeményezés Magyarországon. Az AHU az évek során 14 orvosi misszió, számos oktatási program és kulturális rendezvény szervezésével nagy tapasztalatot szerzett és jó kapcsolatot alakított ki a magyar-afrikai kapcsolatokban. Most ezeket felajánlva támogatásáról biztosítja a diaszpóra közösséget.

unnamed-12

Fotó: Konkoly-Thege György

 

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez