Nem szolidáris a többi muzulmám ország a Trump által kitiltott hetekkel

Sokan tiltakoznak Trump bizonyos országok muzulmánjait kitiltó rendelete ellen, de azok az iszlám államok, melyeket a rendelet nem érint, igen csendesek.

Hét muzulmán állam polgárainak bejutása vált lehetetlenné az USA területére, miután Trump aláírta a rendeletet a 90 napos vízumtilalomról. A hét állam természetesen tiltakozik: Szíria, Irak, Irán, Líbia, Szudán, Szomália és Jemen polgárait érinti a tilalom. A többi muzulmán ország nem siet szolidaritásáról biztosítani a kitiltott államok polgárait. Közben Jemenben az amerikaiak végrehajtottak egy kommandós akciót – az elsőt, melyet már Trump engedélyezett. Egy amerikai katona meghalt és három megsebesült, a célpont az al-Kaida jemeni szervezete volt.

Trump bírálói arra mutatnak rá, hogy a tilalmi listára helyezett országok többségében az USA eléggé brutálisan lépett fel: Irakban katonailag beavatkozott, Jemenben aktívan támogatja Szaúd-Arábia háborúját a síiták ellen. Líbiában Kadhafi ellenségeit támogatták. Szomáliában az iszlamista erők ellen küzdöttek mérsékelt sikerrel. Szíriában pedig Aszad elnök ellenfeleit pénzelték a hatodik éve tartó polgárháborúban. Ehhez képest a szíriai menekülteket egyelőre kitiltották az USA területéről. Ezekre az ellentmondásokra belföldön és külföldön egyaránt rámutattak. Érdekes módon maguk az iszlám államok meglehetősen csendesek, mert örülnek, hogy ők nem kerültek a tiltólistára Washingtonban.

Szégyen! – mondta London muzulmán polgármestere. Merkel német kancellár is sajnálkozását fejezte ki a menekülteket érintő rendelet miatt. Őket 120 napig nem engedik be Amerikába. Turnbull ausztrál miniszterelnök viszont helyeselte a döntést, mondván: minden államnak a joga az, hogy megvédje a határait. A francia külügyminiszter viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a terrorizmus, mellyel Trump a rendeletet indokolta, nemzetközi jelenség! A terrornak nincs hazája – hangsúlyozta a francia diplomácia vezetője Trump rendeletével kapcsolatban, mely hét muzulmán állam polgárait tiltja ki Amerikából.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez