Már több mint egymillióan írták alá Nagy-Britanniában a Trump-látogatás elleni petíciót

A petíciót a brit parlament hivatalos weboldalán hozták nyilvánosságra. Az a célja, hogy meggátolja Donald Trump hivatalos elnöki útját Nagy-Britanniába. Theresa May kormányfő a múlt hét péntekén Donald Trumppal közös washingtoni sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az amerikai elnök elfogadta a királynő meghívását és még az idén Londonba látogat .

100 ezer aláírás fölött a parlament köteles tárgyalni a petícióról, amely már több mint 1 millió aláírónál jár. Elindítói azzal érvelnek, hogy ha hivatalos állami látogatásra utazna Londonba Donald Trump, az kínos lenne II. Erzsébet királynőnek, kellemetlen helyzetbe hozná az uralkodót.

“Donald Trump jól dokumentált nőgyűlölete és közönségessége kizárja őt abból, hogy Őfelsége vagy a Wales-i herceg fogadja” – áll a petícióban. “Ezért elnöksége idején Donald Trumpot nem kell meghívni az Egyesült Királyságba hivatalos állami látogatásra.” Egy ilyen elnöki viziten ugyanis a királynőnek fogadnia kellene őt. Mindazonáltal a petíció azt is tartalmazza, hogy az Egyesült Államok kormányának fejeként az amerikai elnök beutazhat az országba –  így nem az uralkodó, hanem a miniszterelnök vendége volna.

A petíció aláíróiról interaktív térkép is készül – ezen az látható, hogy az Egyesült Királyság minden szegletéből csatlakoztak. A parlamenti képviselők közül is többen terjesztik a petíciót, arra bátorítják a választóikat, hogy ők is írják alá.

Donald Trump a múlt héten találkozott Theresa May brit kormányfővel Washingtonban. A miniszterelnök szóvivője azóta jelezte, hogy jóllehet az amerikai bevándorlási politika az Egyesült Államok dolga, Theresa May nem ért egyet a bizonyos muzulmán országok polgárainak beutazását tiltó elnöki rendelettel.

Közben Németországban a Zöld Párt azt követeli, hogy ne engedjék be Donald Trumpot a júliusi, hamburgi G20-as csúcsra, ha nem hatálytalanítja elnöki rendeletét. Amely érinti a kettős állampolgársággal rendelkezőket is, ha az egyik állampolgárságuk éppen a hét érintett ország egyikéé. Németországban több tízezer ilyen polgár van, köztük a Zöldek egyik parlamenti képviselője, az iráni-német Omid Nouripour, aki történetesen a német és az amerikai parlamentet összekötő csoport alelnöke.

Trump a hétvégén fogadta el Angela Merkel meghívását a hamburgi G20 csúcsra – közölte Steffen Seibert kormányszóvivő. A német kancellár is elítélte az amerikai elnök által hozott beutazási tilalmat – azt mondta, nem indokolt embereket a vallásuk vagy a hátterük miatt megkülönböztetni. Merkel egy nappal azután beszélt erről, hogy szombaton telefonon tárgyalt Trumppal egy sor témáról, köztük Oroszországról és a NATO-ról.

Fotó: Fox News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez