Tüntetések Romániában – lemondott a gazdasági miniszter

Hogy nézek majd a fiam szemébe?! – írta a Facebookon Florin Jianu gazdasági miniszter, aki közölte, hogy távozik a posztjáról. Hozzátette: bár ő semmilyen korrupciós üggyel nem vádolható, de jó lelkiismerettel nem vállalhatja fel a kormány politikáját, mely amnesztiát adna korrupcióval vádolt, illetve elítélt politikusoknak.

Romániában több mint 250 ezren tüntettek a kormány terve ellen, mely szabadlábra helyezné a korrupció miatt elítélt politikusok jó részét. A szociáldemokraták, akik nemrég nyerték meg a választást Romániában, régóta tervezik a korrupció ellenes ügyészség hatáskörének megnyirbálását és a korrupció miatt elítélt politikusok szabadon engedését. Sorin Grindeanu miniszterelnök kedden döntött az amnesztia mellett. Azóta szinte folyamatosan tüntetnek ellene.

Sorin Grindeanu miniszterelnök levelet írt Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének. Ebben azzal indokolta az amnesztiát, hogy a börtönökben elképesztő a zsúfoltság és embertelenek a körülmények. Az igazságszolgáltatás túlterhelt, hiszen a korrupcióellenes ügyészség szinte futószalagon szállítja az újabb és újabb ügyeket. Jean-Claude Juncker úgy nyilatkozott, hogy a Bizottság nagy figyelemmel kíséri a fejleményeket Romániában. Az a véleménye, hogy nem a korrupcióellenes harcot, hanem magát a korrupciót kellene megszüntetni. Ugyancsak bírálta a román kormány amnesztiáját Németország és az Egyesült Államok. A tüntetők Bukarestben közölték: addig folytatják, amíg a kormány vissza nem vonja az amnesztiát a korrupció miatt elítélt politikusoknak Romániában.

Fotó: Twitter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez