A vakok faluja – nappal nem látnak, de sötétben igen egy jemeni település lakói

A háború dúlta Jemen délnyugati csücskén, még a harcoktól is távol van egy falu Lahidzs kormányzóságban, ahol az emberek pont fordítva látnak, mint bárhol máshol. Nappal szinte semmit, éjjel viszont mindent. Vagy majdnem.

A falu, Khasab Istentől is elfeledett vidéke a kicsit sem jómódú Jemennek. Itt még szegényebbek az emberek, mint máshol, víz és elektromos áram is csak elvétve akad. A hír mégis szárnyára kapta az ottaniakat, akik azt állítják, hogy nappal nem látnak, a fény elhomályosítja számukra a világot. De ahogy a Nap lemegy, kitisztul a látásuk.

Jemenben, de talán a világon nincs még egy hely, ahol ez a jelenség megfigyelhető lenne. Az orvosok egy ritka genetikai rendellenességben vélik látni a magyarázatot – írja az Al Arabiya internetes oldala.

Ez a fiú kendővel próbálja árnyékolni a szemét.
Ez a fiú kendővel próbálja árnyékolni a szemét.

Dr. Husszein al-Nufaily tanulmányozta a falu lakóit. Kutatásaival arra az eredményre jutott, hogy olyan betegségben szenvednek, amely hatással van a retinájuk fotoreceptoraira – azokra, amelyek a napfény idegi jelekké alakítják és az agykéreg látómezőihez továbbítják.

Kétféle fotoreceptor van, mondja. Az egyik nappal érzékel, a másik éjszaka. És jóllehet a rendellenesség mindössze a napfény befogadására alkalmas csapok öt százalékát érinti, a betegek nappal elveszítik a látóképességüket – magyarázza a doktor.

Ő “kúpsorvadásként” diagnosztizálta a rendellenességet, amely érzéketlenné teszi az embereket az erős fényre és a színekre. Azt állítja, ez gyakran jár együtt hemeralopiával, a nappali vaksággal és fotofóbiával – a fénytűrő képesség hiányával, a fényiszonnyal.

Erre a betegségre nincs gyógymód, mindazonáltal különleges gyógynapszemüvegekkel elérhető, hogy azok, akiket a rendellenesség sújt, nappal is normális életet éljenek.

Fotó: Al Arabiya

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez