Csökkenti-e a mobil a nemzőképességet?

A mobilmentes világnapon sokan azzal riogatnak: agydaganatot okozhat és csökkentheti a nemzőképességet a mobiltelefon rendszeres használata. A párizsi Le Monde szakértő véleményét kérdezte erről, hiszen a WHO a 2 B kategóriába sorolta a mobiltelefont. Az egészségügyi világszervezetnek ez a minősítése azt jelenti, hogy lehet rákkeltő hatása a mobiltelefon rendszeres használatának, de ez nem bizonyított.

Nyolcmilliárd mobilt használnak jelenleg a Földön. Ez nagyobb szám, mint az emberiség létszáma! A leggazdagabbak és a legszegényebbek egyaránt használják, sőt sokan már nehezen lennének meg nélküle. A szakértő mégis azt tanácsolja: gyerekeknek ne vegyünk mobilt. A gyerekek agya ugyanis érzékeny lehet a mikrohullámokra. A mobil ugyanolyan mikrohullámokat bocsájt ki, mint a mikrosütő, vagyis felnőtt emberre veszélytelen. Ausztráliában végeztek egy felmérést: kiderült, hogy egyáltalán nincsen több agydaganat ma, mint harminc évvel ezelőtt, amikor a mobilról még csak mint kuriózumról esett szó…

Az agyra tehát nem veszélyes a mobil, de mi van a herékkel? A mobil ellenfelei azt állítják: a mikrohullámok “megsütik” a spermiumokat, és ezzel csökken a nemzőképesség. A sperma számára a 34 fok az ideális hőmérséklet. Ha a zsebünkben tartjuk a mobilt, akkor a herék hőmérséklete felmehet 37 fokra. Ez valóban csökkentheti a nemzőképességet – mondja a szakértő. Ha egy férfi  gyereket akar, akkor mellőzze a forró tussolást! – ezt tanácsolják az orvosok. Mobil esetében ugyanez a helyzet. Lehetőleg ne tartsuk a zsebünkben a mobilt a herékhez közel. Ha pedig ott tartjuk, akkor mindenképp kapcsoljuk ki! – tanácsolja a szakértő, aki végül mindenkit megnyugtat a mobilmentes világnapon: nincsen bizonyíték arra, hogy a mobiltelefon rendszeres használata agydaganatot okozna vagy csökkentené a nemzőképességet.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez