100 éve volt az első számi kongresszus – az utolsó nomád nép Európában

1917-ben, Norvégiában gyűltek össze először a norvég és svéd területeken élő számi őslakosok, azóta pedig minden évben megtartják a kongresszust. Ma már saját nemzeti ünnepük is van.

A számikat gyakran emlegetik úgy, mint az utolsó nomád népet Európában. A korábban halászó-vadászó életmódot folytató őslakosok később rénszarvastartással és tenyésztéssel kezdtek el foglalkozni, és bár mostani életük már egyre jobban hasonlít a nyugati emberéhez, sokan a mai napig rénszarvastenyésztésből tartják fenn magukat. Soha nem alkottak önálló államot, jelenleg is több északi ország területén élnek elszórva. A legtöbben Norvégiában és Svédországban, de Finnországban és Oroszország egyes területein is kisebb számban. A négy ország területén körülbelül 85.000 ember vallja magát száminak.

Számi család az 1900-as években
Számi család az 1900-as években

Bár a történelem nem kímélte őket – az ősök nyelvét ma már csak körülbelül 35 százalékuk beszéli – és a nagy távolságok miatt nem is tartották a kapcsolatot egymással, nem hagyták, hogy eltűnjön kultúrájuk, és 100 éve úgy döntöttek, hogy egyesülnek. Az 1917-es első számi kongresszuson a Norvégiában és Svédországban élő őslakosok vettek részt, azóta azonban már csatlakoztak hozzájuk a másik két ország számijai is, 1992 óta pedig saját nemzeti ünnepük is van, amit minden év február 6-án tartanak.

Számi zászló
Számi zászló

Akárcsak 100 éve, idén is Trondheim ad otthont a már hagyománnyá vált számi kongresszusnak. Az évforduló miatt az idei nemzeti ünnep is különlegesebb volt, a héten pedig végig programokkal emlékeznek meg a 100 éves fennállásról. A svéd kulturális miniszter, Alice Bah Kuhnke, V. Harald norvég király és Erna Solberg miniszterelnök is részt vesz majd az eseményeken.

Fotók: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez