Harcban az idővel – a nagy delfinmentő akció (videó)

Új-Zéland minden sarkából egy helyre gyűltek most az önkéntesek, hogy megmentsék a partra vetődött több száz gömbölyű fejű delfint. Illetve azokat, amelyek még életben vannak közülük.

Több mint 400 állat hevert a Déli Szigeten, közülük 300 már elpusztult. Ez a legsúlyosabb ilyen eset az ország történetében.

Helyiek és természetvédők százai sereglettek a helyszínre, hogy élő láncot alkotva megpróbálják visszajuttatni a vízbe a még életben lévő gömbölyű fejű delfineket – adja hírül a BBC.  A tudósoknak egyelőre fogalmuk sincs róla, hogy miért vetették tömegesen a partra magukat. Akkor szokott ilyen történni, mondják, amikor az állatok öregek, betegek vagy valami hiba csúszik a navigációjukba.

A természetvédő központot csütörtökön éjjel riasztották, de csak pénteken reggel tudták indítani a mentést, éjszaka veszélyes lett volna – írja a New Zealand Herald.

Összesen 416 delfin került a partra – azokat, amelyek túlélték a kalandot, az önkéntesek most folyamatosan hűtik. Néhány állat, amelyet már sikerült visszajuttatni a tengerbe, újra a partra próbált jutni, őket láncot alkotva terelgetik a mélyebb vizek felé.

Az önkénteseket sokkolja a sekély vízben fekvő, már nem lélegző delfinek látványa. Az viszont erőt adott nekik, hogy egy egész családot is sikerült visszajuttatniuk a vízbe, több kis delfinnel.

Új-Zélandon történik egyébként a világon a legtöbb ilyen eset, évente átlagosan 300 delfin és bálna sodródik a partra. Most egyetlen napon 400 állattal történt meg ez. Többnyire a mostani helyszínen, Farewell Spit-nél kell menteni – az ottani sekély vizek megtévesztik az állatokat. A helyet csak bálnacsapdaként emlegetik, a néha 5 kilométer hosszú hullámok elkerülhetetlenül sodorják a sekély vizű partra az állatokat. 2015 februárjában ugyanitt 200 delfint találtak, azoknak a fele élte túl a kalandot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez