De ki fizeti a drónkárokat?

Előfordul bizony, hogy egy drón nem ott landol, ahol szeretnénk. Irányíthatatlanná válik. És ilyenkor becsapódhat bárhova. Akár kárt is okozhat. Mi van ilyenkor?

Alig néhány napja volt egy ilyen baleset. A Szabadság hídnál egy drón törte be egy autó szélvédőjét. Senki nem sérült meg, de a szélvédőt bizony pótolni kellett. De ki fizet ilyenkor? – kérdeztük Kádár Pétert, a Groupama Biztosító nem-életbiztosítási igazgatóját.

Mint kiderült, alapesetben a biztosító. Ugyanis a jogalkotók is gondoltak már erre. Drónokat röptetni felelősségbiztosítás nélkül nem szabad. A jelenlegi nehézkes engedélyeztetési folyamatot július 1-től várhatóan jelentősen megkönnyíti majd egy akkor életbe lépő rendelet, amely több mindentől eltekint. Így nem kell majd eseti légtérengedély minden egyes reptetéshez, vagyis nem kell majd 30 nappal korábban megtervezni, ha azt akarjuk, hogy felszálljon a kedvencünk. Az viszont megmarad, hogy felelősségbiztosítás nélkül nem indíthatunk az útjára pilóta nélküli légi járművet.

De hol köthetünk ilyent? A Drónpilóták Országos Egyesületén keresztül, ahol a Groupama is kínál biztosítást. „Az, hogy a drónok károkat okoznak, sajnos nem zárható ki a jövőben sem, főként, ha figyelembe vesszük, hogy milyen mértékben nő számuk a hazai légtérben. Az új szabályozás azonban minden bizonnyal hozzájárul majd ahhoz, hogy Magyarországon is nőjön a drónjukat felelősségteljesen, tudatosan használók tábora, és hogy a drónok által okozott károk rendezése is megoldott legyen” – mondta Kádár Péter, a Groupama Biztosító nem-életbiztosítási igazgatója.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez