A skandináv országok már nem intik polgáraikat a távolmaradásra Egyiptomtól

Négy észak-európai ország, Dánia, Finnország, Norvégia és Finnország úgy döntött, hogy hatályon kívül helyezi a Sínai-félsziget déli részére, így Sharm el Sheikh-re és Dahabra vonatkozó utazási figyelmeztetéseit – adta hírül az Egyptian Streets hírportál.

Dánia kairói nagykövetsége állásfoglalást adott ki arról, hogy ettől a héttől megszünteti utazási korlátozásait – közölte a Middle East hírügynökség. Ez azt jelenti, hogy az ország polgárait már nem tanácsolják el attól, hogy Egyiptom turistalátványosságait látogassák, beleértve Kairót, Alexandriát, Luxort, Asszuánt és a Vörös-tenger üdülőhelyeit.

Az európai országok és az Egyesült Államok azután vezetett be utazási korlátozásokat, hogy 2015 októberében a Sínai-félsziget fölött felrobbant egy orosz utasszállító gép, röviddel azután, hogy felszállt Sharm el-Sheikh repteréről.

Jóllehet mind a 224 utas és a személyzet is életét vesztette akkor, az orosz-egyiptomi kapcsolatokra különösebben nem nyomta rá a bélyegét az incidens. Mindazonáltal azóta sem repülnek a gépek Moszkva és Kairó között. Több ország akkor leállította az egyiptomi fővárosba tartó járatait, de Oroszország és Nagy-Britannia kivételével azóta már mind újraindították azokat.

A tragédia súlyosan érintette az egyiptomi turizmust, amely a 2011 január 25-i, Mubarak-ellenes felkelés óta egyébként is mélyrepülésben volt már.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli tájékoztatási oldala a Sínai-félsziget északi és középső részét utazásra nem javasolja, míg Egyiptom többi részét, beleértve természetesen a Sínai-félsziget déli városait is, fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségként tartja számon. Vagyis azt javasolja, hogy az odautazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

Fotó: Dahab, Blue Hole / Max Pixel

.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez