Népszavazás és új alkotmány a Juh-szigeteken

A jövő áprilisi népszavazáson arról fejezhetik ki véleményüket a Feröer-, vagyis Juh-szigetek lakói, hogy szeretnének-e továbbra is Dániához tartozni.

A Feröer szigetcsoport az Atlanti-óceán északi részén, nagyjából félúton Norvégia, Skócia és Izland között már 1948 óta széleskörű autonómiával rendelkezik, de továbbra is a dán királysághoz tartozik, és Koppenhágától függ külügyi és katonai ügyekben. Az elmúlt 10 évben többször felmerült a teljes függetlenedés gondolata, most pedig újra terítéken van a téma.

2018. április 25-re írták ki a népszavazást, ami pontot tehet a függetlenedési törekvések végére. Ha a főként halászatból élő 48.000 fős lakosság az elszakadás mellett dönt, az azzal is együtt jár majd, hogy búcsút kell mondaniuk az évi 68 millió eurós támogatásnak is, amit jelenleg Dánia folyósít a szigetcsoportnak.

Új alkotmányt is bevezetnek, amely a nemzeti identitást és az alapvető jogokat is kötelességeket határozza majd meg, a többi között az önrendelkezéshez való jogot, de azt is előírja majd, hogy a feröeri embereket népszavazásonn kell megkérdezni a jövőjüket érintő kérdésekről – ilyen a függetlenedés vagy integrálódás kérdése is – írja a The Local dán kiadása.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez