Egyik elődje kiadatását kérte Donald Trumptól a perui elnök

20 millió dolláros korrupcióval gyanúsítják hazájában Alejandro Toledo exelnököt, aki jelenleg az Egyesült Államokban él. Pablo Kuczynski, aki nyáron nyerte meg az elnökválasztást Peruban, telefonon arra kérte Donald Trumpot: az USA adja ki korrupcióval gyanúsított elődjét!

A Fehér Ház nem közölte, hogy Trump mit válaszolt a kérésre. Az USA és Peru között nincsen kiadatási szerződés, de amerikai kérésre Peru ki szokta adni az Egyesült Államoknak azokat a kokainbárókat, akik az amerikai piacon csináltak nagy üzleteket.

Alejandro Toledo elnök a korrupcióellenes harc hőseként került hatalomra Peruban még 2001-ben. Pénzügyminisztere, illetve későbbi miniszterelnöke nem volt más, mint a jelenlegi elnök, Pablo Kuczynski. Aki most a kiadatását kéri Amerikától. A Legfelső Bíróság Peruban kimondta: Alejandro Toledo alaposan érintett egy nagy korrupciós botrányban, melynek során egy brazil építési vállalkozó 20 millió dollárral vesztegette meg őt! A Legfelső Bíróság döntése után Toledo megpróbált nejével együtt Izraelbe repülni. Felesége ugyanis izraeli állampolgársággal is rendelkezik. Izrael azonban megtagadta a beutazási engedélyt, mondván: Toledo előbb tisztázza ügyeit hazájában! Peru elnöke levélben köszönte meg Netanjahu miniszterelnöknek, hogy nem biztosított menekülőutat korrupcióval gyanúsított elődjének.

Kiadja-e az USA Toledót Perunak? A 78 éves Kuczynski korábban sokáig a Wall Streeten dolgozott és a szabad kereskedelem elszánt híve. A választási kampány során azzal viccelődött:ha Trump győz, akkor megszakítja a kapcsolatot Washingtonnal! Peru régi szövetségese az Egyesült Államoknak, melynek döntő befolyása van a latin-amerikai országban. Az USA korábban a korrupcióellenes harc bajnokaként szerepelt a világban, de Trump alatt ez megváltozhat. Donald Trump már enyhítette az ellenőrzést a korrupciós ügyekben, és többször is hangsúlyozta: a korrupcióellenes nemzetközi harcot távolról sem tartja annyira szívügyének, mint a korábbi washingtoni kormányzat.

Fotó: az USA-ban élő exelnök, Alejandro Toledo / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez