Akciófilmbe illő rablás: 2 millió font értékben loptak könyveket Londonban

A tolvajok a tetőn keresztül jutottak be, és ott is távoztak. 160 könyvnek veszett nyoma az akciójuk után, ami feltehetőleg egy megrendelésre végrehajtott, jól megszervezett bűntény volt.

Galileo, Isaac Newton és Leonardo da Vinci műveit is lenyúlták annak a csapatnak a tagjai, akik január 29-én fosztottak ki egy londoni raktárat. A 15. és 16. századi művek között volt egy 1569-es kiadás Dante Isteni színjátékából, de Kopernikusz azon művének másolatát is elvitték, amelyben először írja le, hogy nem a Föld a Világegyetem középpontja.

A The Guardianban megjelent cikk szerint a tolvajok a tetőn keresztül jutottak be: akárcsak egy akciófilmben, lyukat fúrtak a tetőablakon, majd 12 méter magasból leereszkedtek, kijátszották a riasztórendszert és a könyvekkel távoztak – szintén a tetőn keresztül. Összesen 2 millió fontra becsülte a könyvkereskedő a kárt.

Az akció szervezettsége arra utal, hogy egy magángyűjtő rendelhette meg, hiszen különösen értékes és ritka könyvekről van szó. Bár biztosítva voltak a gyűjtemény darabjai, ez nem vigasztalja a könyvkereskedőt, hiszen a pénz nem pótolja a ritkaságokat. Arra pedig szinte alig van esély, hogy valaha előkerüljenek a hosszú évek munkájával felkutatott, majd megvásárolt darabok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez