Folyékonyan beszél perzsául az új amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó

Robert Harward ellentengernagy váltja a tervek szerint Flynn tábornokot a Fehér Házban, ahol folyamatosan magyarázkodni kénytelenek az orosz kapcsolatok miatt.

Flynn tábornoknak azért kellett lemondania, mert már azelőtt megbeszéléseket folytatott a washingtoni orosz nagykövettel, hogy letette volna az esküt a Fehér Házban. Kit akar a helyére Donald Trump?

Olyan katona kerülhet a Fehér Házba, aki kitűnően ismeri Iránt, hiszen Teheránban érettségizett 1974-ben. Édesapja az iráni sah egyik katonai tanácsadója volt. Akkoriban az amerikaiak nem éltek elszigetelten a diplomáciai negyedben mint manapság az egész térségben, hanem barátkoztak a helyi lakossággal. Az ifjú Robert Harward folyékonyan beszélt perzsául. Ennek nagy hasznát vette, amikor diákkorában bejárta az egész térséget: Afganisztánt, Pakisztánt és Indiát. Akkor más világ volt – emlékezett vissza később a hetvenes évekre, amikor a térség országai sokkal nyitottabbak voltak a világra.

A fiatal Robert apja nyomdokait követve belépett a hadseregbe. A Seal kommandóban is szolgált Afganisztánban és Irakban. Ilyen kommandósok ölték meg Oszama bin Ladent 2011-ben Pakisztánban. Robert Harward természetesen már nem volt közöttük, hiszen ekkor már az USA központi parancsnokságának helyettes parancsnoka volt. Az ellentengernagy aztán váltott és a Lockheed-Martin repülőgépgyártó óriás képviselője lett a Közel- és Közép-Keleten. Szolgált már a nemzetbiztonsági tanácsban a Fehér Házban az ifjabb George Bush idejében.

Bush indította meg a háborút Afganisztánban és Irakban. A katonai akció mindkét országban sikeres volt, de politikai megoldás azóta sincsen sem Afganisztánban, sem pedig Irakban. Trump nemrég tárgyalt Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a Fehér Házban. Izrael Iránt halálos ellenségének tekinti és bírálta a nagyhatalmakat, amiért szerződést kötöttek Iránnal. Trump számára tehát Irán fontos probléma, és most már lehet egy olyan nemzetbiztonsági tanácsadója, aki folyékonyan beszél perzsául.

Fotó: Robert Harward középen / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez