Szülők, törjétek össze a kémbabákat!

Erre szólított fel Németországban a telekommunikációt felügyelő szövetségi szervezet.

Konkrétan a Cayla néven árult okosbabákat kell megsemmisíteni, mert azok technológiája alkalmas személyes adatok halászatára, lehallgatásra vagy a gyerekek veszélyeztetésére. Ezek a babák azért népszerűek, mert képesek arra, hogy a gazdáik kérdéseire válaszoljanak az internet segítségével. Például ha egy gyerek arra kíváncsi, hogy hívják a kicsi lovakat, akkor megmondja neki, hogy csikónak. A Bundesnetzagentur kutatói szerint azonban a játékba ágyazott nem biztonságos bluetooth eszközön keresztül hackerek hallgatják le a gyerekeket, vagy beszélhetnek is a babákkal játszó kicsikhez. A gyártó, a Genesis Toys egyelőre nem kommentálta a figyelmeztetést.

A babákkal szembeni gyakorlati és jogi aggályokat egy német egyetemista, Stefan Hessel fogalmazta meg. Szerinte 10 méteren belül akár több falon át is kémkedhet bárki a Caylával játszó gyerekekre, ha egy bluetooth eszközt csatlakoztat a baba hangszóró- és mikrofonrendszerére. A német törvények tiltják és két évig terjedő börtönnel büntetik kémeszközök eladását és birtoklását.

A mostani figyelmeztetést kiváltó szoftverproblémát amerikai és európai fogyasztóvédő csoportok már több mint egy évvel ezelőtt észlelték és jelezték. Az Európai Unió illetékes biztosa is kifejezte aggodalmát a gyerekek magánszférájának védelme és biztonsága miatt. A Bizottság vizsgálja is, hogy az ilyen okosbabák sértik-e az Unió adatvédelmi szabályait.

Forrás: BBC

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez