Nagy dolgokra készül az utolsó szovjet terrorista

Bár a folyamat éveken át zajlott, a Szovjetunió felbomlásáról 1991. december 8-án állapodott meg Belarusz, Oroszország és Ukrajna. Előtte alig egy évvel, a Vörös téren próbálta megölni Mihail Gorbacsovot Alekszandr Smonov. Az utolsó szovjet terrorista jelenleg moszkvai lakását csinosítgatja és nagy tervet szövöget.

A tömeg a téren, a politikai potentátok a Lenin-mauzóleum tribünjén tolongtak a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 73. évfordulóján 1990-ben. Ünneplés helyett egész más céllal érkezett a helyszínre az akkor 38 éves Alekszandr Smonov.

Lassan, de biztosan haladt a tribün felé, hogy végezzen a Szovjetunió akkori elnökével, Mihail Gorbacsovval – emlékszik vissza a RIA Novosztyi. 11 óra 9 perckor ujja már a ravaszon volt és az elnök fejére célzott, amikor egy rendőr leütötte a fegyver csövét. Így a lövedék a levegőbe repült. Smonov még egyszer meghúzta a ravaszt, de miközben az sem talált, őt már lefogták.

A sikertelen merénylet után három hónapot a Lefortovo börtönben, majd öt évet egy pszichiátriai klinikán töltött. „Őrültnek nyilvánítottak és bolondokházába küldtek, pedig mindig tudatosan cselekedtem. Csak nem akartak nemzeti hőst csinálni belőlem” – nyilatkozta a most 65 éves Smonov a Russia Beyond the Headlines cikkében.

Az utolsó szovjet terroristát éppen költözés közben bírta szóra az újságíró Moszkvában. Új, kisebb lakásba költözik és a fennmaradó pénzéből programozókat fogad, hogy megvalósítsák ötletét. Smonov szoftverével emberi segítség nélkül tud majd újabb és újabb találmányokat fejleszteni a számítógép.

A merénylet pontos történetének leírása mellett szabadulása óta több módszert is kidolgozott már a nyugdíjas. Az egyik például egy év alatt képes megduplázni, illetve megtriplázni egy átlag orosz életszínvonalát. De van férfipotencia-növelője is, amihez semmilyen orvosság nem szükséges.

Smonov találmányainak pontos működésébe nem avatta be a riportert. Azt viszont megmagyarázta, annak idején miért akarta megölni a reformer Gorbacsovot: „Közvetlen felelőse volt a tbiliszi és bakui áldozatok halálának (1990 tavaszán véres összecsapásokba torkolló tüntetések zajlottak mindkét fővárosban – a szerk.). Nem tett eleget a szabadságnak, amelyről pedig rendeletet is kiadott.”

Kép: Youtube

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez