A diktátor unokaöccse azért van még életben, mert nem utazott Angliába?

Fegyveres kínai őrök vigyáznak a Kim család tagjaira Makaón, ahol a Malajziában meggyilkolt Kim Dzsong Nam is élt. A kínaiak állítólag figyelmeztették Észak-Korea diktátorának féltestvérét, hogy csakis kínai földön tudják garantálni a biztonságát.

Peking ugyanis a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer egyetlen szövetségese. Ezért Kim Dzsong Un, aki 2011 óta irányítja teljhatalommal Észak-Koreát, oda nem mer gyilkos kommandót küldeni. Figyelmeztették erre Kim Dzsong Namot is, de ő bízott abban, hogy testvérgyilkosságra mégsem vetemedik a diktátor. Kim Dzsong Namnak egy szeretője élt Malajziában, őt látogatta meg, amikor gyilkos támadás érte a repülőtéren. Két nő – minden bizonnyal az észak-koreai titkosszolgálat megbízásából – mérget fecskendezett az arcába. A kórházban szörnyű kínok között meghalt. Négy embert vettek őrizetbe Malajziában, ahol még négy észak-koreai ügynököt keresnek. Hárman közülük a repülőtér egyik étterméből figyelték, amíg a két nő végez a diktátor féltestvérével.

Kim Dzsong Nam fia jelenleg Makaón van, biztonságban. Korábban három évig Párizsban tanult politikatudományt. Oxfordban folytatta volna a tanulmányait, de a kínaiak tanácsára lemondta ezt a lehetőséget. A 21 éves fiatalember valószínűleg ennek köszönheti az életét! Miért akar a diktátor mindenáron megszabadulni a legközelebbi rokonaitól? Mert attól tart, hogy Kína támogatja őket egy esetleges hatalomátvételben, melynek célja reformok bevezetése lenne a világtól elzárkózó nemzeti kommunista országban.

2013-ban az ifjú diktátor kivégeztette mentorát, aki nagynénje férje volt. Azzal gyanúsította őt, hogy kínai típusú reformokat akar bevezetni Észak-Koreában, ahol lényegében hadigazdálkodás folyik. A nemzeti jövedelem legnagyobb részét katonai célokra fordítják, miközben a lakosság jó része nyomorog. Az USA is arra ösztönzi Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Észak-Koreára. Az új amerikai hadügyminiszter a térségben járva megerősítette: mindenképp megvédik Dél-Koreát és Japánt egy esetleges észak-koreai támadással szemben. Ha szükséges, akkor atomfegyvert is bevetünk Észak-Korea ellen – hangsúlyozta az Egyesült Államok új hadügyminisztere.

Fotó: Utca Phenjanban / Wikipédia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez