Teljes pénzügyi csőd a riói olimpia

A legendás Maracana stadionban, ahol 2014-ben futball-világbajnokságot és tavaly olimpiát rendeztek, kikapcsolták az áramot. Senki nem fizeti ugyanis a számlát. A riói önkormányzat 1 milliárd dolláros mínuszban van az olimpia miatt.

Az állam  deficitje hatmilliárd dollár. Ezenkívül van még 10 milliárd dolláros hiteltartozás. Az olimpia összesen mintegy 12 milliárd dollárjába került Brazíliának. Ebből 3 milliárdot fizetett az állam – amely most mélységes recesszióban van. A visszaesés persze nemcsak az olimpia miatt következett be, de a közvélemény jelentős része mégiscsak az akkori vezetést bírálja, mert a szegény ország hatalmas kiadást vállalt, csekély haszonnal.

Szinte semmi sem lett azokból a tervekből, melyek a stadionok újrahasznosításáról szóltak. A Maracana stadion düledezik. Az úszóstadion helyén két iskolának kellene állnia. Ebből semmi sem valósult meg, miközben maga az úszóstadion használhatatlanná vált. Ugyanez a helyzet a taekwondo-stadionnal. A New York Times helyszínen járt újságírónője lehangoló képet fest az olimpia utáni Rio de Janeiróról, ahol már a legendás karnevál megrendezése is kérdéssé vált, annyira nincs pénz a kasszában. Brazíliában 48 város önkormányzata küszködik azzal a dilemmával, hogy nem tudja finanszírozni az idei karnevált. Enélkül viszont a városatyák népszerűsége a béka popója alá süllyed. Így érthető, ha Brazíliában mind többen kérdezik: mire is ment el 12 milliárd dollár? Mi haszna volt az átlagos brazil polgárnak abból, hogy Rio de Janeiro olimpiát rendezett 2016-ban?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez