Trump: teljes mértékben támogatom az Európai Uniót

Ezt mondta az USA új elnöke a Reuters hírügynökségnek adott exkluzív interjújában a Fehér Házban. Korábban meglehetősen euroszkeptikus nézeteket hangoztatott és olyan nagykövetet nevezett ki Brüsszelbe, aki igen kritikus az EU-val szemben és szimpatizál a Brexittel.

Trump első hivatalos külföldi vendége a Fehér Házban Theresa May brit miniszterelnök volt, aki Nagy-Britannia kilépését készíti elő az Európai Unióból. Nemrég még azt kérdezte: ki lesz a következő kilépő? Németország eszközének titulálta az európaiak integrációját. Ehhez képest most csodálatos dolognak nevezte az Európai Uniót és teljes támogatásáról biztosította azt.

Oroszország kapcsán is változóban van Trump véleménye: hangsúlyozta, hogy számára abszolút prioritást képez az USA nukleáris erejének növelése. Az Oroszországgal megkötött új Start-szerződést rossznak nevezte. Kijelentette, hogy ő jó szerződést akar kötni Putyinnal, ha találkoznak majd. Nincs dátuma egy ilyen találkozónak. Trump első nemzetbiztonsági tanácsadója azért volt kénytelen távozni, mert túl jó kapcsolatot ápolt az oroszokkal. Az új nemzetbiztonsági tanácsadó – a hadügyminiszterhez hasonlóan – sokkal kritikusabb Moszkvával szemben. Pekinggel kapcsolatban azt hangsúlyozta az új amerikai elnök, hogy Kína többet tehetne Észak-Korea megfékezése ügyében. Észak-Korea ugyanis folytatja nukleáris és rakétaprogramját, mely mind nagyobb fenyegetést jelent a környezetére nézve. A térségben járva az új amerikai hadügyminiszter nem zárta ki: akár atomfegyvert is bevetnek annak érdekében, hogy megfékezzék a nemzeti kommunista rendszert, mely állandóan nukleáris háborúval fenyegeti a világot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez