A polgármester nélkül nyílt meg a karnevál Rióban

Két és fél órás csúszással kezdődött meg a világ talán leghíresebb karneválja Rio de Janieróban, ahol a Sambodrome 70 ezres közönsége hiába várta a megapolisz nemrég megválasztott polgármesterét.

Marcelo Crivello, aki evangélikus pap, tüntetően távol maradt a nagy népünnepélytől, amely idén kissé morózus a gazdasági válság és a korrupciós botrányok miatt. Rio de Janeiro költségvetése a csőd szélén az olimpia miatt, de egész Brazília szenved a gazdasági krízistől és a korrupciós botrányoktól.

Ezekre emlékeztettek a szambatáncosok is: az egyik menet témája a Napkirály pénzügyminiszterének korrupciós botránya volt. XIV. Lajos francia király börtönbe csukatta korrupt pénzügyminiszterét a XVII. században. A karnevál szervezői arra céloztak ezzel, hogy Brazília bukott elnökasszonyának, Dilma Roussefnek is börtönben lenne a helye. A baloldali elnökasszony belekeveredett a Petrobras-botrányba, mely az elit jelentős részét elsodorta – pártállásra való tekintet nélkül.

Rio de Janeiróban ezért is választottak meg polgármesternek egy evangélikus papot. Csakhogy az evangélikus egyház nem kedveli a karnevált, mely a testi örömöket népszerűsíti. Az egészségügyi minisztérium 77 millió óvszert osztott ki ingyen, hogy elejét vegye a nemi betegségek terjedésének. A riói fesztivál megnyitóján végül a polgármester kulturális helyettese jelent meg, aki azzal mentegette a főnökét, hogy a felesége súlyos influenzában szenved.

A riói karnevál díszvendége egyébként a Xingu indián törzs legendás főnöke volt. A 86 esztendős Raoni Metuktire nagy tapstól kísérve ismét szót emelt törzsének jogai mellett. Az Amazonas völgyének ősi indián törzseit a megsemmisülés fenyegeti a nagy építkezések és az óriási mezőgazdasági kombinátok miatt. Mindez meglehetősen morózus hangulatot teremtett a karneválon, ahova az emberek pedig pontosan azért jönnek, hogy elfelejtsék a gazdasági válságot és a nagy korrupciós botrányokat. Nehéz persze megfeledkezni minderről, hiszen a karneválhoz is pénz kell: tavaly még 505 szambamenetet vezényelt a kövér Morno király, idén már csak 451-re futja Rio de Janeiróban a világ talán leghíresebb karneválján.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez