90 éve jógázik a világ legidősebb jógaoktatója

Indiában minden bizonnyal könnyen akadna kihívója, de a Guinness Rekordok Könyve szerint a 98 éves, Tao Porchon-Lynch a cím büszke tulajdonosa.

A francia és indiai felmenőkkel bíró, közel 100 éves hölgy 8 évesen fedezte fel magának a jógát, és saját bevallása szerint elsőre azt hitte róla, hogy játék. „ Láttam egy fiúkból álló csapatot a strandon gyakorolni, mindegyiknek gyönyörű alakja volt. Amikor hazamentem és elújságoltam otthon, a nagynéném azt mondta: „Ez a jóga. Nem lányoknak való.” Ekkor azt mondtam, ha a fiúk meg tudják csinálni, hát én is képes vagyok rá” – számolt be emlékeiről életrajzi könyvében a jógaoktató.

Karrierje kezdetén modellként dolgozott szerte a világon, majd belekóstol a showbizniszbe is, először Európában, majd Amerikában. Itt a Metro-Goldwyn-Mayer több nagy hollywoodi produkciójában kapott filmszerepet, még Elizabeth Taylorral is volt közös jelenete. A forgatási szünetekben azonban szívesen adott ingyen jógaórákat színésztársainak. A hobbiból később hivatás lett: 1967-ben döntött úgy, hogy főállású jógi lesz, első tanítványai pedig egykori kollégái közül kerültek ki. Több nagy nemzetközi jógaszervezet alapításában részt vett, saját tanfolyamot indított és DVD-t is kiadott – nagy sikerrel.

Bár már túl van három csípőműtéten, de ez sem akadályozta meg abban, hogy legnagyobb szenvedélyét ma, 98 évesen is aktívan oktassa. Van is mit átadnia, hiszen közel egy évszázadot töltött a jóga tanulmányozásával.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez