Karneváli narancscsata Ivreában – videó

Olaszország északi részén, Torinótól 40 kilométerre van Ivrea, ahol minden évben nagy narancscsatát rendeznek karnevál idején. A hagyomány középkori, de igazában akkor lett belőle komoly attrakció, amikor Napóleon császár katonái elfoglalták Itália északi részét.

Azóta egy francia generális a karnevál fő-fő irányítója, és persze a narancscsata is az ő felügyelete alatt zajlik. Napóleon császár különösen vonzódott Itáliához, hiszen Korzikán született, ahol egy olasz tájnyelvet beszélnek. Édesanyjával, Letizia asszonnyal mindvégig ezen a nyelven beszélt a császár, annális inkább, mert a mama nem tudott franciául.

Francia turisták is szép számban keresik fel Ivrea karneválját, és persze a nevezetes narancscsatát. A franciák mindig szívesen emlékeztetik arra az olaszokat, hogy az egységes Itáliát elsősorban nekik köszönhetik, hiszen III. Napóleon császár győzte le I. Ferenc Józsefet a solferinói csatában. A narancscsata szerencsére már csak turistacsalogató látványosság Ivreában, ahol a karnevál idején így emlékeznek a korábbi vérfürdőkre Itáliában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez