Mélybe tart a műkincspiac – nagyot bukott az orosz milliárdos

2 milliárd dollárért vett műkincseket Leonardo da Vincitől Pablo Picassóig Oroszország egyik leggazdagabb embere 2008-ban. Dmitrij Ribolovjev nagyot bukott a befektetésen.

Miért? Mert a műkincskereskedő átverte, és mert a mélybe tart a műkincs piac az egész világon. Paul Gauguin a Ház című festményét 85 millió dollárért vette meg 2008-ban Ribolovjev, aki akkor ezt jó befektetésnek gondolta ezt. Tévedett. A londoni aukción most csak 25 millió dollárt adtak érte. Ebbe még benne van az aukciós jutalék is, vagyis az orosz milliárdos mindössze 22 millió dollárt kap a végén. Ez 74%-os veszteség! Azt követően, hogy más műtárgyak eladása után már elkönyvelt 100 millió dolláros veszteséget.

A műtrágyabizniszben meggazdagodott Ribolovjev persze emiatt nem megy csődbe, hiszen a Bloomberg dollár milliárdoslistáján 9,8 milliárd áll a neve mellett. De mindenképp kellemetlen az ügy hiszen az egész műkincskereskedelmet érintheti a lefelé tartó trend. Ribolovjev egyébként folyamatosan perli a svájci műkereskedőt, mondván, hogy Yves Bouvier átverte őt. Szerinte az akkor 2 milliárd dollárért megvásárolt 38 műtárgy csak 1 milliárdot ért. Mire a svájci műkereskedő ügyvédei azt válaszolják: akkor annyi volt az ára, ma pedig ennyi! Tessék megszokni, hogy a piacon nemcsak nyerni, de veszíteni is lehet. Az árak ugyanis nemcsak felfelé mehetnek. Ezt nemcsak azok a dúsgazdag vevők szívják meg, akik – mint Ribolovjev – hatalmas pénzeket fektettek műtárgyakba az áremelkedésben bízva, hanem a nagy aukciós házak is, melyek mind veszteségesek voltak tavaly- írja a Bloomberg amerikai hírügynökség.

Fotó: Paul Gauguin – Te Fare (A ház) / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez