Ők kapták az építészeti Nobel-díjat az idén

A Pritzkert nem véletlenül szokták az építészek Nobel-díjának nevezni. A szakma legrangosabb elismerését most három katalán építésznek ítélték oda.

Rafael Aranda, Carme Pigem és Ramon Vilalta a zsűri indoklása szerint a táj folytatásaként is felfogható épületeikért nyerték el az idén a díjat. Alkotásaik belesimulnak a környezetükbe és az időbe. Mint pédául az El Petit Comte óvoda Besaluban, Spanyolországban.

ovi

A három katalán építész munkái között magán- és középületek, kulturális és oktatási intézmények egyaránt vannak. Ez itt a Bell-Llock borászat Palamos-ban.

boraszat

Egyik legünnepeltebb alkotásuk a La Lira szabadtéri színház és nyitott közösségi tér Ripollban.

szinhaz

De a három építész, akik 1988 óta dolgoznak közösen, Belgiumba és Franciaországba is készített terveket. Ez itt a Soulages múzeum a franciaországi Rodezben.

muzeum

A győztesek kihirdetésénél a zsűri azt hangsúlyozta, hogy globalizált világban élünk, de egyre többen tartanak attól, hogy a nemzetközi befolyás miatt elveszítjük a helyi értékeinket, művészetünket, szokásainkat. Rafael Aranda, Carme Pigem és Ramon Vilalta azt mondják nekünk, hogy sem a nemzetköziről, sem a helyiről nem kell lemondanunk – lehet egyensúlyt teremteni a kettő között.

Sant Antoni - Joan Oliver könyvtár, Barcelona
Sant Antoni – Joan Oliver könyvtár, Barcelona

A Pritzker-díj nyertesei 100 ezer dollárt kapnak a Hyatt-alapítványtól. “Nagy öröm és nagy felelősség ez. Nagyön örülünk, hogy az idén három, szorosan együtt dolgozó építészt ismertek el” – mondta egyikük. Most először fordult elő a díj csaknem 4 évtizedes történetében, hogy egy csapatot tüntettek ki.

_94901421_capture4

Forrás: BBC, pritzkerprice.com, fotók: pritzkerprize.com

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez