Botrány Washingtonban – Mondjon le Trump igazságügyi minisztere!

Jeff Sessions, aki a választási kampány során Trump egyik fő támogatója volt a szenátusban, többször is találkozott Oroszország washingtoni nagykövetével, de ezt elhallgatta akkor, amikor jóváhagyták megválasztását az igazságügyi miniszter posztjára.

Emiatt Nancy Pelosi, a demokraták frakcióvezetője követeli: mondjon le az igazságügyi miniszter, hiszen eskü alatt hamisan vallott. Amikor ugyanis megkérdezték tőle, hogy a választási kampány idején volt-e kapcsolata orosz diplomatákkal, akkor Jeff Sessions tagadta ezt. Obama elnökségének utolsó heteiben a demokraták azt a vádat fogalmazták meg Donald Trumppal szemben, hogy Putyin orosz elnök segítségével nyert az amerikai elnökválasztáson. Erre egyértelmű bizonyítékkal eddig senki sem szolgált.

Trump emberei nem siettek beismerni azt, hogy kapcsolatban álltak a washingtoni orosz nagykövetséggel még azelőtt, hogy beiktatták volna Trumpot az USA elnökévé. Flynn tábornok, Trump első nemzetbiztonsági tanácsadója épp azért kényszerült gyorsan lemondásra, mert kiderült: szinte folyamatosan kapcsolatban állt Oroszország washingtoni nagykövetével. Most a Washington Post és a New York Times azt állítja: a választási kampány idején Sessions többször is találkozott Oroszország washingtoni nagykövetével! Ezt a jelenlegi igazságügyi miniszter nem is tagadja, de azt állítja: nem mint Trump kampányának egyik kulcsfigurája, hanem mint az Egyesült Államok egyik szenátora találkozott az orosz nagykövettel.

Az USA jelenlegi igazságügyi miniszterének irodája közzétett egy listát azokról a nagykövetekről, akivel Jeff Sessions a választási időszakban találkozott. Köztük van Oroszország, Kína és Németország nagykövete is. Miért nem beszélt erről a szenátusi meghallgatás során? Mert nem a választási kampányról volt szó – érvelnek az igazságügyi miniszter barátai. Kérdés, hogy készült-e hangfelvétel ezekről a beszélgetésekről? Eredetileg Flynn tábornok is azt állította, hogy csak ártatlan témákról beszéltek az orosz nagykövettel, de a sajtó ekkor közölte a titkosszolgálat által készített hangfelvételt. Ebből kiderült: a nemzetbiztonsági tanácsadó hazudott! Kérdés, hogy az igazságügyi miniszter esetében ugyanez lesz-e a helyzet? Trump elnöknek mindenesetre szembe kell néznie azzal, hogy nemzetbiztonsági tanácsadója után igazságügyi miniszterét is elveszítheti alig néhány héttel a beiktatás után.

Fotó: Jeff Sessions / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez