Volt CIA-főnök: stratégiai párbeszéd kell Oroszországgal

Petraeus négycsillagos nyugalmazott tábornok erről Berlinben beszélt, ahol megemlékeztek a Marshall-terv hetvenedik évfordulójáról.

A Marshall-segélynek, melyet az USA nyújtott Nyugat-Európának, döntő szerep jutott abban, hogy a világháború után gazdasági csoda következett be Németországban és néhány más országban. Most a CIA egykori főnöke a Nyugat és Oroszország viszonyát vizsgálta. Petraeus elmondta: nyilvánvaló, hogy Putyin céljai jelentős részben elfogadhatlanok az USA és szövetségesei számára. De ebből nem következik, hogy nem lehet párbeszédet folytatni az ellenféllel. A CIA exfőnöke, aki majdnem Trump új nemzetbiztonsági tanácsadója lett, azt hangsúlyozta, hogy van néhány olyan terület, ahol lehetséges az együttműködés Oroszországgal.

Az Iszlám Állammal és az al-Kaidával szemben együtt kell működnünk Oroszországgal – mondta Petraeus tábornok, aki tudja, hogy miről beszél, hiszen szolgált Irakban és Afganisztánban is. Szerinte az USA-nak több katonát kellene küldenie a helyszínre, ha rendet akar teremteni. Ugyanakkor szükség van diplomáciára is. A Marshall-segélyről szólva hangsúlyozta: ma is nagy szükség van a külföldi gazdasági segélyre, ha az Egyesült Államok azt akarja, hogy olyan stabil világrend alakuljon ki, mely megfelel az USA és szövetségesei érdekeinek.

Fotó: A Marshall-terv keretében felhúzott házak Görögországban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez