Európai minicsúcs Versailles-ban: a célkeresztben London és Varsó

Francois Hollande francia elnök látja vendégül a német kancellárt, az olasz és a spanyol miniszterelnököt, hogy felgyorsítsák az európai integrációt. Már persze azok között, akik ezt igazán akarják.

Jean-Claude Juncker hivatalosan is felvetette a kétsebességes Európa tervét, melyet szépen csendben ez a négy állam már régen elfogadott. Hozzájuk csatlakoznának a Benelux államok, Finnország és Ausztria. Csakhogy itt is vannak gondok: Hollandiában hamarosan választások lesznek, és az euroszkeptikus Wilders támogatottsága meglehetősen erős.

Franciaországban Marine Le Pen a legnépszerűbb elnökjelölt. Az ő pártja, a Nemzeti Front népszavazást szeretne az eurozónáról azután pedig talán magáról az Európai Unióról is. És itt van Németország, az Európai Unió vezető hatalma. Angela Merkel nem mehet biztosra az őszi választáson. Igaz, hogy fő ellenfele nem az euroszkeptikus Alternative Für Deutschland, hanem a szociáldemokrata Martin Schulz, aki nemrég még az Európai Parlament elnöke volt.

Még hogyha biztosra veszik is a Versailles-i négyek, hogy a mag országokban megmarad a szándék az integráció erősítésére, akkor is itt van Nagy-Britannia, amely ki akar lépni. Ezzel példát mutat az euroszkeptikusoknak. Lengyelország pedig, mint a legnagyobb ex-szocialista EU tagállam teljesen a belpolitika rabja: jelenleg a varsói kormány azt érzi fő feladatának, hogy megfúrja Donald Tuskot. Az egykori lengyel kormányfőt a Versailles-i négyek szeretnék meghosszabbítani EU elnöki posztján, de Kaczynski és csapata mindent megtesz, hogy ezt megakadályozza. Ráadásul a Visegrádi négyek egyáltalán nem lelkesek, ha az integráció erősödéséről van szó.

Mindeközben persze a gazdasági integráció szépen megy tovább: a francia Peugeot megvásárolja a német Opelt, mely már régóta amerikai tulajdon. Kezdetben a németek kijelentették: szó sem lehet az Opel eladásáról, de végül győzött a gazdasági érdek és létrejött Európa második legnagyobb autógyára. Az is kiderült mindenki számára, hogy jó lesz sietni az európai integrációval, mert Pekingben büszkén bejelentették: Németország legnagyobb kereskedelmi partnere immár nem egy uniós ország hanem a globális gazdaság második számú nagyhatalma: Kína!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez