10 őrült sport, amitől eláll a lélegzete

Vannak olyan sportok, amik kissé eltérnek a hagyományos mozgásformáktól, és olyanok is akadnak, amikről inkább a vígjátékok jutnak eszünkbe, mégis világversenyt rendeznek a művelőinek.

Gondolná, hogy biciklizés közben is lehet focizni? Vagy hogy a sakk és a boksz házasságából egy újabb sport is születhet? A legfurcsább sportok felkutatása során kiderült, hogy olyan sok kreatív elme van a világon, hogy akár ötvenes lista is készülhetne. Ebből közöljük most a – szerintünk – legjobb 10-et.

1. Sakkboksz

Talán a sakk és a boksz kevesek számára összeférhető műfajok, 2003 óta mégis összeforrtak, köszönhetően egy holland művésznek. A kis túlzással extrém sportnak is nevezhető sakkboksz a Froid Équateur nevű képregényben szerepelt először, amit aztán Iepe Rubingh hívott életre. Egy mérkőzés 11 menetből áll: hat menet sakk és öt menet boksz váltogatja egymást. Győzni kiütéssel vagy mattot adva lehet, de a boksz részben a bíró technikai KO-val is véget vethet a meccsnek.

2. Víz alatti hoki

Az Angliából indult sport eredeti célja az volt, hogy a búvárok télen is edzésben maradjanak, és ne hagyják el a klubokat akkor sem, amikor a tenger vize már túl hideg a búvárkodáshoz. A vízalatti hoki lényege, hogy 6-6 játékos próbál ütővel bejuttatni egy ólom közepű korongot az ellenfél kapujába, mindezt a medence alján.

000uwh

3. Kerékpárlabda

Van, akinek még maga a biciklizés is kihívást jelent, de a többség azért elboldogul egy bringával. Az azonban igazán kevesekről mondható el, hogy még focizni is tudnak közben! A kerékpárlabda szabályai azonban eléggé eltérnek a fociétól, főleg abban, hogy a lábukat egyáltalán nem használhatják a játékban, a kerékpár valamely részével kell a labdát passzolni.


4. Asszonycipelés

Magyarázni felesleges, hiszen az elnevezés minden leír. A Finnországból származó sport világszerte népszerű, és képviselői komoly versenyeken mérik össze a tudásukat. Észak-Amerikában például az akadálypályán legjobban teljesítő páros ( illetve inkább férfi, hiszen a nő itt elég passzív szerepet tölt be ) nyereménye a feleség tömegének megfelelő sörmennyiség, illetve ötször annyi pénznyeremény, és a belépő a világbajnokságra, amit Finnországban tartanak.

0000000aaw
5. Lábujjszkander

Mint megannyi őrült sportot, ezt is az angolok találták fel, méghozzá egy kocsmában. A szabályrendszer megegyezik a hagyományos szkanderéval, csak itt az emberek nem a kezüket, hanem a lábukat használják.

6. Sepak Takraw

Az 500 éves múltra visszatekintő távol-keleti sport egyszerűen leírva olyan, mintha a röplabdát keresztezték volna a harcművészettel. Kezdetben bambuszból készült labdával játszották, amit az ellenfél területére kell átjuttatni, de nem kézzel, hanem többféle, látványos rúgással.

7. Bo Taoshi

Japánból indult, és ott jelenleg is nagyon népszerű a bo taoshi névre keresztelt csapatjáték, aminek a lényege, hogy egy ember a csapatból felmászik egy rúdra, és próbál a tetején maradni társai segítségével, miközben a másik csapat azon dolgozik, hogy ezt megakadályozzák.

8. Víz alatti birkózás

A hivatalos nevén, Aquathlonként ismert víz alatti sport lényege, hogy az uszonyt és maszkot viselő két versenyző a másik lábán levő szalagot kell, hogy megszerezze, és az győz, akinek ez előbb sikerül.

9. Víz alatti rögbi

Eredetileg a német búvárklubok erőnléti edzésként kezdték el kifejleszteni a ma ismert vízalatti rögbit, ami elnevezésén kívül szinte semmiben nem hasonlít a rögbihez. A két, 6-6 főből álló csapat egy sós vízzel töltött, enyhén süllyedő labdát próbál bejuttatni az ellenfél kapujába. Passzolni csak a víz alatt lehet, a tér bármely dimenziójában.

000awawa

10. Sajtgurítás

A 15. századi hagyományt ma is nagy lelkesedéssel őrzik, az angliai Glouchestershire megyében, a Cooper’s Hill lankáin. Neve nem rejt semmi turpisságot, legurítják a sajtot a lejtőn, aztán utána erednek, és az nyer, aki elkapja a sajtot, mielőtt az leér. A versenyt már többször betiltották, mivel általában a fél mezőny összetöri magát, de ez nem töri le a sajtgurítók lelkesedését.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez