Obama pekingi nagykövete lesz Trump moszkvai nagykövete ?

Jon Huntsman, Utah állam egykori kormányzója, elfogadta Donald Trump felkérését a moszkvai nagykövet posztjára. Ha a washingtoni kongresszusban jóváhagyják, akkor ő képviselheti Donald Trump új orosz diplomáciáját Moszkvában. A jóváhagyás meglehetősen valószínű, hiszen Jon Huntsman a republikánusok egyik elnökjelöltje volt 2012-ben Obama ellen. Ehhez képest Barack Obama kérte fel arra, hogy legyen az USA pekingi nagykövete.

Jon Huntsman már Szingapúrban is volt nagykövet, így az amerikai politikusok között tapasztalt diplomatának számít. Erre szükség is lesz, hiszen az USA és Oroszország kapcsolatai meglehetősen sajátságosak az utóbbi időben. Obama azzal gyanúsította meg Trumpot és csapatát, hogy élvezik Putyin támogatását a választási kampány során.

Emiatt több orosz diplomatát ki is utasított az Egyesült Államokból. Trump első nemzetbiztonsági tanácsadója, Flynn tábornok rekordsebességgel kényszerült lemondásra túlságosan szoros orosz kapcsolatai miatt. Mostanában sem Washingtonban, sem pedig Moszkvában nem egészen világos: mi is a Trump kormányzat Oroszország politikája? Nemrég Törökországban csúcstalálkozót tartottak az USA, Oroszország és Törökország katonai vezetői. A téma a szíriai válság volt, de nyilvánvalóan megvitattak más problémákat is. Hosszú idő után ez volt az első kapcsolatfelvétel az amerikai és az orosz vezérkari főnök között. Trump a választási kampány során azt ígérte: hetek alatt megoldja a szíriai és az ukrajnai válságot. Mindkettőben meghatározó Oroszország szerepe. Jon Huntsman nagykövetnek tehát lesz dolga bőven Moszkvában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez