50 jelentkezőből csak 1 brit állampolgárságú – mondja a népszerű kávézólánc HR-főnöke

A Lordok Háza előtt beszélt a szakember az angliai munkaerő-piac jelenlegi helyzetéről.

A Pret a Manger az egyik legnagyobb kávé- és szendvicslánc Nagy-Britanniában, aminek dolgozói 110 különböző nemzetiségből kerülnek ki. A vállalat HR igazgatója, Andrea Wareham szerdán a Lordok Háza gazdasági ügyekért felelős bizottsága előtt kijelentette, hogy teljességgel elképzelhetetlennek tartja, hogy elég munkaerőt biztosítsanak a cég működéséhez, ha a Brexit következményeként olyan helyzet állna elő, ahol az EU-s dolgozók elküldése mellett kellene dönteniük.

Jelenleg ugyanis 50 jelentkezőből csak 1 brit állampolgárságú, dolgozóiknak 65 százaléka pedig EU-s tagország állampolgáraként dolgozik a cégnél. A nehézségeket tehát nem a dolgozók kiválasztása okozza, hanem hogy brit állampolgárságúak szinte egyáltalán nem is jelentkeznek a cég által meghirdetett állásokra.

„Ha a betöltetlen pozíciókat csak britekkel kellene feltöltenem, nem tudnám véghezvinni, a jelentkezők hiánya miatt.” – mondta a meghallgatáson a HR szakember a The Guardian beszámolója szerint.

Ennek pedig nem az az oka, hogy alacsony lenne a fizetés. Szerinte ugyanis a dolgozók „elég jó pénzt” keresnek, a fizetés bónuszokkal kiegészülve akár a 40-45.000 font éves fizetést is elérheti egy pár év alatt ( bár a 16.000 fontos kezdő fizetés aligha elég, hogy fedezze egy munkavállaló költségeit ).

A kérdés egyre aktuálisabb, ugyanis a Brexit-népszavazás óta folyamatosan csökken azoknak a száma, akik munkavállalás céljából érkeznek Nagy-Britanniába. Ezért a piac azon szektorai, amelyek jelentősen függnek a külföldi – főként EU-s – munkavállalóktól, egyre nagyobb munkaerőhiánnyal kell, hogy szembenézzenek az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez