Elmenekült Moszulból az önjelölt kalifa

Abu Bakr al-Bagdadi, aki az Iszlám állam vezéreként kalifának nevezi magát, elhagyta azt a várost, melyet parancsa értelmében az utolsó csepp vérükig védelmezniük kell a dzsihádharcosoknak.

Amerikai és iraki katonai források szerint az önjelölt kalifa az Eufrátesz völgyében élő törzsek között talált menedéket. Ezek a szunnita törzsek hűségesküt tettek Abu Bakr al-Bagdadinak. Közben az iraki csapatok egyre nagyobb területeket foglalnak el Moszulban. Irak második legnagyobb városa, melynek a harcok előtt több, mint kétmillió lakosa volt, két éve van az Iszlám állam ellenőrzése alatt.

Az Iszlám állam gyors felszámolását ígérte kampánya idején Donald Trump. Az amerikai hadsereg vezérkari főnöke most erről egyeztetett Törökországban az orosz és a török fegyveres erők vezérkari főnökeivel. Az USA egyre több katonát küld a helyszínre, aminek a célja, hogy Amerika fontos szerephez jusson azt követően, hogy az Iszlám Állam megsemmisül. Amerika szövetségesei egymással is szemben állnak, ezért az új amerikai alakulatok egyik legfőbb feladata az, hogy megakadályozzák a kurd milíciák és a török hadsereg összecsapását.

Moszult a kurdok egy része szeretné Kurdisztánhoz csatolni, de ezt sem Irak, sem Törökország nem fogadja el. Az Iszlám állam várható bukása után mindenesetre fennáll annak a veszélye, hogy a győztesek egymás ellen fordulnak, és ezzel újabb végeláthatatlan háborúskodás kezdődik Irakban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez