Titkos kincses alagutak Jónás próféta sírja alatt

Moszul városában az iraki hadsereg elitegységei nemrég foglalták vissza a múzeumot, amely számos műtárgyat őrzött a bibliai időkből. A felszabadító csapatok parancsnoka az újságíróknak elmondta: az iszlamista harcosok mindent elloptak, amit csak lehetett.

Amit viszont nem tudtak értékesíteni, azt felrobbantották. Mint például Jónás próféta síremlékét, mely fölé mecset is épült. Nabi Junisz – ez Jónás próféta neve a Koránban – igen tisztelt személyiség a muzulmánok számára is. A próféta a cethal gyomrában nemcsak a Bibliában, de a Koránban is szereplő történet. Ezért is épült mecset Jónás sírja fölé. Csakhogy a dzsihádharcosok számára ez bálványimádásnak minősül, ezért megsemmisítendő. 2014-ben ezért felrobbantották a mecsetet.

A híres mecset alatt az iraki régészek már korábban egy palota romjait fedezték fel, melynek részeit  alagútrendszer kötötte össze. A régészek szerint ez Esarhaddon asszír király palotája az időszámításunk előtti hetedik századból. Ebbe az alagútrendszerbe rejtették el a dzsihádharcosok azokat a műtárgyakat, melyeket később értékesíteni akartak. Valószínűleg volt egy szaktanácsadójuk, aki ismerte az alagútrendszert és a műtárgyak értékét. Nyugati piacokon rendszeresen jelezték: olyan műtárgyakat kínálnak eladásra, melyek Moszul múzeumából valók. A múzeum 30 hónapig állt a dzsihádharcosok ellenőrzése alatt. Most megpróbálják helyreállítani, illetve folytatni a régészeti kutatásokat, hiszen az asszír uralkodó palotájának romjai rejthetnek újabb titkokat, melyeket az iszlamista harcosoknak nem volt idejük kideríteni Moszulban, Irak második legnagyobb városában.

Fotó: Jónás próféta sírjából ennyi maradt az ISIS után / Gatestone Institute

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez