Európa győzött Hollandiában

Ezt hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke, miután kiderült: Hollandiában győzött a jobboldali liberális párt, és az Európai Unióval szembenálló Geert Wilders a második helyre szorult.

A szélsőjobb vezére előirányozta Hollandia kiválását az EU-ból. Ezenkívül javasolta az európai határok lezárását a muzulmán bevándorlók előtt. A Brexitről szóló népszavazás és Donald Trump választási győzelme után fontos teszt volt a hollandiai választás. Hollandia ugyanis az USA-hoz és Nagy-Britanniához hasonlóan a világra nyitott ország, ahol a populizmusnak eddig nemigen termett babér. Most viszont Geert Wilders szélsőjobboldali pártja komoly esélyeket táplált a győzelemre. Ebből nem lett semmi, de a megszerzett második hely komoly politikai erővé tette a populista vezért. Wilders egyből jelentkezett is, hogy szívesen részt venne egy koalíciós kormányban.

A választási kampány során minden más párt úgy nyilatkozott: nem kíván együttműködni a szélsőséges mozgalommal. Csakhogy a választások eredményeképp rendkívül vegyes kép alakult ki. Rutte liberális kormányfőnek valószínűleg hosszú hetekig kell majd tárgyalnia, mire összeáll egy új kormány. Franciaországban és Németországban máris üdvözölték a mérsékelt erők győzelmét azok a pártok, melyek saját országukban tartanak a populizmus megerősödésétől. Franciaországban tavasszal, Németországban ősszel tartanak választásokat. Mind Hollandia, mind Franciaország és Németország része annak a kemény magnak, melyre Brüsszelben a kétsebességes Európa tervét építik. Ez felgyorsítaná az együttműködést az érintett államok között, miközben a többiek csak lassabban haladnának előre az európai integráció útján.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez