Kenyérháború Venezuelában: már négy péket vettek őrizetbe

A bűnük az volt, hogy a lisztből nem kenyeret, hanem süteményeket sütöttek. Ez pedig a gazdasági krízissel küszködő országban most illegálisnak számít.

Maduro elnök a héten több, mint 700 pékségbe küldte el ellenőreit Venezuela fővárosában, Caracasban. Az intézkedés oka a kormány által hozott új szabályozások betartásának ellenőrzése. Eszerint ugyanis a pékségek kötelesek a rendelkezésükre álló lisztmennyiség 90 százalékát kenyérsütésre felhasználni, a különféle drága péktermékek sütése helyett.

Az intézkedés értelmében – amit a Venezuelát három éve sújtó gazdasági válság felszámolására hoztak létre -, már négy péket vettek őrizetbe Caracasban, ők ugyanis nem tartották be a szabályt. A kormány szerint szabotálták a nemzet gazdaságát, azáltal, hogy felhalmozták a termékeket és felemelték az árakat. Egyszerűbben: túl sok lisztet használtak, és a kenyér mellett másfajta péktermékeket, croissantokat gyártottak, ami az intézkedés értelmében most illegálisnak számít.

Olyan pékség dolgozóját is letartóztatták, aki a már lejárt szavatosságú lisztből készített brownie-t – itt azonban feltehetőleg nem a fogyasztóvédelmi szempontok játszhattak közre, hanem a liszt nem megfelelő célra történő felhasználása.

A pékek nem értenek egyet a kormány lépéseivel, szerintük  az ugyanis hibásan ragaszkodik sikertelen politikájához, és ez az oka annak is, hogy az országban jelenleg hiánytermék a búza, a vállalkozások 80 százalékában már nincs tartalék.

A pékeket képviselő szervezet, a Fevipan már kezdeményezte a tárgyalásokat Maduro elnökkel a kenyérháborúról. Szerintük ugyanis a pékségek nem tudják magukat fenntartani a magasabb árú termékek értékesítése nélkül a jövőben. – számolt be róla a The Guardian.

Fotó: Max Pixel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez