Donald Trump nem fogott kezet Angela Merkellel – videó

A kézfogás hagyományos része a csúcstalálkozóknak az Egyesült Államokban, de Donald Trump ezúttal is csúfot űzött a protokollból. Összefügg ez azzal, hogy Trump már a választási kampány során dicsekedett erős és férfias kézszorításásával. Abe Sinzó japán miniszterelnök ezt meg is tapasztalhatta, amikor Trump vendége volt az USA-ban. Angela Merkelnek azonban nem jutott a kézfogásból.

A külsőségeknél fontosabb, hogy Trump megnyugtatta Angela Merkelt: az Egyesült Államok a jövőben is garantálja NATO szövetségeseinek biztonságát. A választási kampány során tett kétértelmű kijelentéseket ezzel kapcsolatban, de mára már Trump a NATO nagy híve lett. Annális inkább, mert rekord nagyságú katonai költségvetést kíván elfogadtatni Washingtonban, ahol a honatyák joggal kérdezhetik: ki ellen fegyverkezik ennyire az USA ?

Merkel kancellár még Európában elutasította azokat az amerikai véleményeket, melyek az orosz terveket  valóságos háborús fenyegetésnek fogják fel. Merkel közölte: sem Németország sem az EU többi tagállama nem kívánja jelentősen növelni katonai kiadásait. Egyrészt, mert nincsen erre pénzük, másrészt pedig nem érzik túlságosan reálisnak az orosz fenyegetést. Merkel azt is bejelentette: hamarosan Moszkvába látogat.

Merkel és Putyin személyes kapcsolata kifejezetten jó: az orosz elnök folyékonyan beszél németül, hiszen az egykori NDK-ban szolgált az orosz állambiztonság tisztjeként. Angela Merkel pedig mint fiatal fizikus tanult Szentpéterváron, így volt alkalma közelebbről is megismerni Oroszországot. Trump a választási kampányban még igen kedvezően nyilatkozott Putyinról. Első nemzetbiztonsági tanácsadója is orosz szimpátiájáról volt ismert. De Flynn tábornok – épp túl jó orosz kapcsolatai miatt- megbukott. Utóda egyáltalán nem olyan nagy barátja Moszkvának. Épp ellenkezőleg: Trump hadügyminiszterével együtt stratégiai fenyegetésnek tartják Oroszország európai és közel-keleti terveit.

A stratégián túl az USA és Németország viszonyát beárnyékolja az, hogy Trump kereskedelmi háborúval fenyegette meg szövetségesét. Ez mindenképp megrontaná nemcsak Washington és Berlin viszonyát, de az egész EU jövőjét is beárnyékolná. Épp ezért Angela Merkel mindent elkövet, hogy elkerülje a kereskedelmi háborút az USA-val. Annál is inkább, mert ősszel a választók elé kell állnia Németországban, ahol épp a gazdasági sikerek jelentik a kancellár asszony legfőbb ütőkártyáját az egyelőre bizonytalan kimenetelű választási kampányban.

 

Fotó: CNN

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez