Nem mindenki vihet fel mostantól laptopot a repülőgépekre

Egyes muzulmán államok polgárai nem vihetnek az utastérbe laptopot vagy fényképezőgépet az USA-ba tartó légijáratokon. Erről rendelkezik az illetékes amerikai hatóság, mely kör-e-mailben értesítette az érintett légitársaságokat.

96 órán belül van joguk fellebbezni a döntés ellen a Transport Safety Administration-nél (TSA) a légitársaságoknak. A feketelista nem nyilvános, de a sajtó tudni véli, hogy ezúttal az USA több szövetséges állama is szerepel rajta. Donald Trump korábbi feketelistáin nem szerepelt sem Szaúd-Arábia, sem Jordánia, sem pedig az Emirátusok. Most viszont állítólag mind a három állam polgárait érinti a tilalom, annak ellenére, hogy ezek az országok az USA legjobb szövetségesei a Közel-Keleten. Dehát szeptember 11-én a terroristák többsége Szaúd-Arábiából származott, éppúgy, mint az Al-Kaida később megölt vezére, Oszama bin Laden. A feketelistán természetesen szerepel még Irak, Szíria, Jemen stb.

Mire vonatkozik pontosan a tilalom? A sajtó értesülései szerint ezeknek az államoknak a polgárai csak okostelefont vihetnek magukkal az utastérbe, másféle digitális eszközt nem! Tehát sem laptopot, sem tabletet, sem fényképezőgépet. Az ok: terrorveszély.

Donald Trump már a választási kampány során is hangsúlyozta: leszámol az Iszlám Állammal, mely folyamatosan terrorakciókat hajt végre a nyugati világ ellen. A hurok szorul a dzsihádharcosok körül Szíriában és Irakban, de az önjelölt kalifa arra szólította fel híveit: hajtsanak végre terrorakciókat mindenütt a nyugati világban. Nemrég Párizsban Orly repülőterén lőttek le egy iszlamista terroristát a francia katonák.

A terrorelhárítóknak komoly gondot jelent, hogy a dzsihádharcosok jelentős része valamilyen nyugati állam polgára. Az Orly repülőtéren lelőtt merénylő Párizsban született és francia állampolgár volt. A mostani amerikai szigorítás nem vonatkozik a muzulmán vallású amerikai állampolgárokra, mert ez diszkrimináció lenne. A terrorelhárítók viszont éppen attól tartanak: az Iszlám Állam amerikai polgárokra vagy más nyugati állam polgáraira bízza a terrorakciók végrehajtását Európában vagy Észak-Amerikában. Ez ellen pedig nem véd meg az újabb szigorítás, mely egyes muzulmán államok polgárainak megtiltja, hogy okostelefonon kivül más digitális eszközt vigyenek magukkal az utastérbe az Amerikába tartó légijáratokon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez