Nem mindenki vihet fel mostantól laptopot a repülőgépekre

Egyes muzulmán államok polgárai nem vihetnek az utastérbe laptopot vagy fényképezőgépet az USA-ba tartó légijáratokon. Erről rendelkezik az illetékes amerikai hatóság, mely kör-e-mailben értesítette az érintett légitársaságokat.

96 órán belül van joguk fellebbezni a döntés ellen a Transport Safety Administration-nél (TSA) a légitársaságoknak. A feketelista nem nyilvános, de a sajtó tudni véli, hogy ezúttal az USA több szövetséges állama is szerepel rajta. Donald Trump korábbi feketelistáin nem szerepelt sem Szaúd-Arábia, sem Jordánia, sem pedig az Emirátusok. Most viszont állítólag mind a három állam polgárait érinti a tilalom, annak ellenére, hogy ezek az országok az USA legjobb szövetségesei a Közel-Keleten. Dehát szeptember 11-én a terroristák többsége Szaúd-Arábiából származott, éppúgy, mint az Al-Kaida később megölt vezére, Oszama bin Laden. A feketelistán természetesen szerepel még Irak, Szíria, Jemen stb.

Mire vonatkozik pontosan a tilalom? A sajtó értesülései szerint ezeknek az államoknak a polgárai csak okostelefont vihetnek magukkal az utastérbe, másféle digitális eszközt nem! Tehát sem laptopot, sem tabletet, sem fényképezőgépet. Az ok: terrorveszély.

Donald Trump már a választási kampány során is hangsúlyozta: leszámol az Iszlám Állammal, mely folyamatosan terrorakciókat hajt végre a nyugati világ ellen. A hurok szorul a dzsihádharcosok körül Szíriában és Irakban, de az önjelölt kalifa arra szólította fel híveit: hajtsanak végre terrorakciókat mindenütt a nyugati világban. Nemrég Párizsban Orly repülőterén lőttek le egy iszlamista terroristát a francia katonák.

A terrorelhárítóknak komoly gondot jelent, hogy a dzsihádharcosok jelentős része valamilyen nyugati állam polgára. Az Orly repülőtéren lelőtt merénylő Párizsban született és francia állampolgár volt. A mostani amerikai szigorítás nem vonatkozik a muzulmán vallású amerikai állampolgárokra, mert ez diszkrimináció lenne. A terrorelhárítók viszont éppen attól tartanak: az Iszlám Állam amerikai polgárokra vagy más nyugati állam polgáraira bízza a terrorakciók végrehajtását Európában vagy Észak-Amerikában. Ez ellen pedig nem véd meg az újabb szigorítás, mely egyes muzulmán államok polgárainak megtiltja, hogy okostelefonon kivül más digitális eszközt vigyenek magukkal az utastérbe az Amerikába tartó légijáratokon.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez