Trump volt kampányfőnöke 750 ezer dollárt kapott Ukrajna exelnökétől

Ezt állítja a kijevi parlament egyik képviselője, aki korábban tényfeltáró újságíró volt. Szerhij Lescsenko a CNN hírtelevízió tudósítójának dokumentumokat mutatott pénzek átutalásáról Paul Manafortnak.

Trump elnök egykori kampányfőnöke azért kényszerült lemondásra az amerikai választások kellős közepén, mert kiderült róla: korábban tanácsadója volt Viktor Janukovics ukrán elnöknek. Az oroszbarát ukrán elnök 2014-ben kénytelen volt elmenekülni Kijevből, miután tömegmozgalom követelte távozását korrupció miatt. Janukovics palotájában hosszú feketelistákat találtak arról, hogy a korrupciós pénzek merre mentek Ukrajnában. A listákon szerepel Paul Manafort neve is. Az amerikai politikai tanácsadó azonban tagadta, hogy egy centet is kapott volna valaha Janukovics elnöktől.

A tényfeltáró újságíró most az állítja: 750 ezer dollár érkezett meg Ukrajna akkori államfőjétől Trump kampányfőnökéhez. Paul Manafort tagad. Az ügy mindenképp kellemetlen az USA elnökének, akit ellenfelei azzal vádolnak, hogy túlságosan jó kapcsolatokat ápolt Oroszországgal. Trump első nemzetbiztonsági tanácsadójának emiatt kellett lemondania. Trump a választási kampány idején úgy nyilatkozott, hogy javitani szeretné a kapcsolatokat Oroszországgal. Az USA szankciókat alkalmaz Moszkvával szemben, épp az ukrajnai válsághelyzet miatt. Éppen három éve annektálta Oroszország a Krím-félszigetet, mely 1954-től Ukrajna része volt. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter most Moszkvába készül. A látogatásra állítólag április második felében kerülhet sor. Akkor talán kiderül, hogy a Trump kormányzat milyen irányvonalat követ Oroszországgal szemben. Ha javulnak Washington és Moszkva kapcsolatai, akkor ennek komoly következményei lehetnek Ukrajnára és az egész térségre, így Magyarországra nézve is.

Fotó: Paul Manafort / cnn.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez